Både politiker och tjänstemän i Västerviks kommun har fått påstötningar från allmänheten i viltfrågan. På förra kommunstyrelsemötet fick också samhällsbyggnadsenheten i uppdrag att se över hur man kan komma till rätta med problemen. Daniel Niklasson är chef och berättar att man inte "ägt frågan" på många år.
– Vi har nu fått ett utökat uppdrag att jobba med de här problemen men det är ingen helt enkel sak. Man ska veta att det finns ingen snabb lösning på problemet, säger han.
Ett av problemen är att kommunen ofta äger marken i tätbebyggt område, där jakten är svår på grund av säkerheten. I grannkommunen Oskarshamn har man också under flera år haft stora problem med vildsvin. Där köpte kommunen i augusti in lampor för nattjakt till skyddsjägarna. Man använder sig nu också av jakttorn som är lättare att flytta på, så att man ska kunna ställa dem på flera platser och på så sätt säkrare skjuta i tätbebyggt område, skottvinkeln blir brantare.
Men lösningen med tornen har bara funnits på plats ett par veckor, än är det för tidigt att säga om det gett resultat, säger Richard Bergquist, teknisk chef på Oskarshamns kommun.
Skogsmark ägs oftast av privatpersoner där kommunen inte får jaga hur som helst.
– Och därför måste vi ha samsyn i den här frågan. Vi måste göra det gemensamt med markägarna, konstaterar Daniel Niklasson.
Nu tittar man på ett system där skyddjägarna får bättre ersättning, bland annat.
– Om vi ska lösa det här kan inte de arbeta på ideell basis, de måste få riktig ersättning. Men det hjälper inte i längden att skjuta enskilda djur, stammen måste minska. Vi tittar också på andra lösningar, exempelvis fällor.