Den 1 juli 2018 infördes bonus-malus för nyare personbilar, husbilar, lätta lastbilar och lätta bussar, som påverkar fordonsskatten de tre första åren som fordonet är i trafik. Bonus innebär stöd till fordon med låg klimatpåverkan, malus innebär högre fordonsskatt för fordon med större miljöpåverkan.
I Västervik fanns vid årsskiftet 2020/2021 124 registrerade husbilar, vars fordonsskatt kan uppgå till 30 000 kronor. En lösning för att sänka den höga skatten har varit att ställa av husbilen. Men fram till den sista februari i år var man tvungen att vänta i 15 dagar efter avställning innan man fick ställa på den igen – om man ville undvika att betala skatt för dagarna husbilen varit avställd.
Nu har dock regeringen infört en ny regel som kompenserar de som inte använder sin husbil i trafik så ofta. Karenstiden har nämligen sänkts till fyra dagar, istället för 15.
– Man insåg att husbilsägare hade för hög fordonsskatt i förhållande till hur mycket de körde, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.
Tomas Östman som driver Ostkustens Fritidscenter i Gunnebo tror att lättnaden är välkommen.
– Det är bra med tanke på att en husbil som rullar i snitt 664 mil per år, har dubbelt så hög skatt som en tung lastbil som rullar tusentals mil varje år. Man köper ju inte en husbil för att man ska åka tusentals mil, utan för att åka på småresor och bo i den, säger Östman.
Han tror också att pandemins effekter på svenskarnas semestrande kommer märkas lång tid framöver.
– Utan några vetenskapliga belägg tror jag att folk som inte kom iväg på semester, och funderat på att köpa husbil inom några år, tidigarela sitt husbilsköp förra året. Det kommer nog dröja lång tid innan vi börjar flyga på semester, om vi ens gör det, säger han.
Samtidigt innebär det mer administration för husbilsägarna att ställa på och av ett fordon flera gånger om året.
– Avin för fordonsskatten skickas ut på påställningsdagen och den innehåller skatt för hela perioden. Ställer man av fordonet efter exempelvis en vecka så ska man inte betala hela beloppet, men man får inte en ny avi för det. Då får man gå in bland e-tjänsterna på vår hemsida eller i vår app för att få reda på hur mycket man faktiskt ska betala, säger Mats Einarsson på Transportstyrelsen.