Vinsten på 30,7 miljoner kronor före skatt (på nettoomsättningen 665 miljoner) var betydligt lägre än de 67,8 miljonerna året innan.
En svagare försäljning under andra halvan, kraftig inflation och ökade kostnader krävde höjda priser till kunderna.
– Det är aldrig kul att tappa. Det är klart att det svider. Men nu har det svängt uppåt. Det är fortsatt tufft. Det ser ändå positivt ut, berättar produktionschefen för europaverksamheten, Jörgen Sjöstrand, för VT i ett av konferensrummen.
Orderboken är välfylld och nye platschefen Magnus Corneteg jobbar som bäst med att förstärka personalstyrkan med en handfull personer.
I år ska det firas 260-årsjubileum. Hur är inte bestämt än.
Bruksepoken startade 1764 och fortfarande är produkten den samma. Kätting.
– Den är välkänd och ansedd över hela världen, säger Magnus Corneteg stolt.
När Gunnebo Industrier köptes upp och fick amerikanska ägare 2019 öppnades nya möjligheter till en större världsmarknad.
Med 4 000 anställda verkar Kito Crosby-koncernen på fyra kontinenter och omsätter runt 10 miljarder. Där är Gunnebo Industrier en liten del i sammanhanget.
I de rymliga brukslokalerna intill Verkebäcksviken, någon mil söder om Västervik, tillverkas 120 olika typer av kätting. De finns i 13 olika grovlekar och mängder av länkstorlekar med varierande ytbehandlingar.
– Det pågår hela tiden en utveckling. Kunderna ställer krav på att våra produkter ska klara högre belastningar, berättar Jörgen Sjöstrand.
Bland de 67 anställda finns fyra kvinnor i den bullriga miljön på golvet. En av dem är Jenny Hjalmarsson som pendlar från gården i Överum.
– Jag skulle bli bonde egentligen, men hamnade i industrin genom mamma som jobbade på bruket i Överum. Nu har jag varit här i tolv år. Det har bara fortsatt. Jag trivs bra och har inga planer på att sluta, trots att det är lite långt att pendla, berättar hon inne i rastkuren.
Hon är truckförare i Smedjan. I männens värld.
– Jag har aldrig haft några konflikter av det. Alla känner alla här och många i deras släkt har jobbat här. Det har inte varit några problem att komma in i det. Visst kan det vara lite skitigt för tjejer, men det har blivit bättre med åren, säger Jenny när hon berättar om sitt jobb.
Trots att Magnus Corneteg bara varit platschef här i tre månader uppskattar han värdet av bruksandan i Gunnebo.
– Det finns en otrolig kunskap om produkterna, sedan flera generationer. Vi har fortfarande stor nytta av den traditionen, anser han.