Lokalbefolkningen och länsstyrelsen på kollisionskurs om E22

E22 mellan Gladhammar och Verkebäck kan bli den svåraste etappen i ombyggnaden av E22. Vägen går genom ett känsligt område, och åsikterna är delade om hur vägen borde dras.

En sak är både de boende och myndigheterna eniga om: Gladhammar är en unik miljö. Till höger i bild skymtar vi kyrkan, med den omgivande kyrkbyn. Till vänster ser vi Lunds by. Genom landskapet skär E22.

En sak är både de boende och myndigheterna eniga om: Gladhammar är en unik miljö. Till höger i bild skymtar vi kyrkan, med den omgivande kyrkbyn. Till vänster ser vi Lunds by. Genom landskapet skär E22.

Foto: Andreas Johansson

Gunnebo2024-08-23 05:00

Nyheten i korthet

  • E22 mellan Gladhammar och Verkebäck står inför ombyggnad. Tre huvudalternativ för vägens dragning diskuteras, med olika påverkan på säkerhet, buller och miljö.
  • Länsstyrelsen förespråkar det "gula" alternativet som innebär mindre ingrepp i omgivningen, medan majoriteten av de boende föredrar det "rödblå" alternativet som leder vägen bort från bostadsbebyggelsen.
  • Oavsett vilket alternativ som väljs så kommer det att få stor betydelse för dem som bor i och runt Gladhammar.

Det framgår av de yttranden som kom in under det samråd som hölls i våras. Både flera myndigheter och många privatpersoner valde att tycka till om de olika vägdragningar som presenterades.

I princip finns tre huvudlinjer när det gäller vägens dragning:

undefined
Skiss över sträckningen korridor utvecklad noll +.

• Två varianter bygger helt på den nuvarande sträckningen, men innebär nya säkrare lösningar vid korsningen E22 och riksväg 40 i Hyttan. Fördelen med alternativen är att de inte tar så mycket ny mark i anspråk. Två nackdelar finns: De boende i Gladhammar kommer att få mer buller när hastigheten höjs och nollalternativen är också de alternativ som har längst restid.

undefined
Skiss över sträckningen korridor utvecklad gul.

• Det så kallade gula alternativet är ett mellanalternativ. E22 fortsätter som i dag genom Gladhammar men svänger av vid gården Peterslund och går sedan på en bro över Hyttgöl. En fördel: Ingreppet på landskapet i Gladhammar blir inte så stort. Däremot blir det en negativ påverkan på vattenmiljön i Hyttgöl.

undefined
Skiss över sträckningen korridor röd/blå.
undefined
Kyrkan i Gladhammar från 1886 är ett tydligt landmärke. Här ses den från Lunds by. En annan kulturmiljö runt Gladhammar.

• Det mest drastiska alternativet är det så kallade rödblå alternativet. Där får E22 en ny sträckning genom åkerlandskapet. Vägen kommer att dras om i nordostlig riktning ungefär i höjd med fyrvägskorsningen vid Lunds by och kyrkan. Fördelar: Kortaste restiden, höjd trafiksäkerhet och vägbullret blir mindre störande för de boende i Gladhammar. Nackdelen är att man får ta ny mark i anspråk. Det är mark som till stor del klassas som riksintresse ur kulturhistorisk synvinkel.

Meningarna är starkt delade.

Länsstyrelsen skriver att det rödblå alternativet innebär så stor negativ påverkan på natur- och kulturmiljö att det är olämpligt att gå vidare med. Istället fastnar man för det gula alternativet. Skogsstyrelsen är inte lika bestämd, men skriver att det gula alternativet medför mindre skada på miljön. Även Naturskyddsföreningen förespråkar det gula alternativet.

– Vi ser med oro på de allvarliga konsekvenser som alternativ rödblå skulle leda till för natur och miljö.

undefined
Lunds by är en spännande kulturmiljö. Det är en släktby där bostadshusen byggts kring ett litet torg.

Bland de boende längs med vägen är bilden däremot en helt annan. Där är en stor majoritet för det rödblå alternativet. Framförallt ur trafiksäkerhets- och bullersynpunkt:

• En boende skriver att E22 med den nuvarande sträckningen påverkar Gladhammar negativt, med flera farliga korsningar och en vägsträcka med en skarp kurva och skiftande hastigheter. Just trafiksäkerheten med den starkt trafikerade vägen genom byn återkommer i flera yttranden.

Han berättade hur glad man var i Gladhammar när Trafikverket för några år sedan verkade ha fattat beslutet att gå vidare med den rödblå sträckningen. Besvikelsen var därför stor när Trafikverket slog plötsligt till bromsen, och bestämde sig för att göra ett omtag i projektet.

undefined
Många av de boende vittnar i sina yttranden om vilken belastning vägen är för byn. Dels för bullret, dels för att det är farlig miljö ur trafiksäkerhetssynpunkt.

• En annan boende bemöter åsikten att landskapet styckas upp om man drar ytterligare ny väg med det rödblå förslaget. Han föreslår att gamla E22 jämnas ut och åter blir en del av jordbrukslandskapet. 

• En boende tar upp bullret: "Sen vi flyttade till Gladhammar har trafiken ökat med säkert det dubbla. (...) Vissa dagar när det är mycket tung trafik kan man knappt vara ute i sin egen trädgård."

Enigheten är inte total i byn. En lantbrukare befarar att det rödblå alternativet kommer att stycka upp landskapet:

– Det skulle skära sönder fält som är bra arrondering på till att bli trekantiga mindre bitar. Ska det dessutom ligga tre vägar jämte varandra? Gamla riksväg 15, nuvarande E22 och en ny sträckning på E22. Ser dumt ut, skriver han. 

Byggstart 2029

Tidigare såg det ut som att Trafikverket bestämt sig för det rödblå alternativet. I takt med att arbetet fortskred så ändrade man sig. Det behövde göras ytterligare utredningar, och ett omtag gjordes.

I våras presenterades de tre alternativen och myndigheter, kringboende och andra berörda fick komma in med åsikter i ett samråd.

Nu ska yttrandena från samrådet sammanställas.

Senare i höst kommer Trafikverket att meddela vilket alternativ man vill gå vidare med. Preliminärt talas det om byggstart 2029. Då skulle den nya sträckan stå klar 2032.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!