Kommunen vände om ny sträckning av E22

Kommunen ställde sig på samma sida som de boende i frågan om E22:s sträckning, men ett tag såg det ut som att kommunen skulle förespråka en annan sträckning.

Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Foto: Ulrik Alvarsson

Gunnebo2024-08-23 11:00

Nyheten i korthet

  • Västerviks kommun stödjer nu det "rödblå" alternativet för E22:s nya sträckning mellan Gladhammar och Verkebäck, trots tidigare förslag om att behålla den nuvarande sträckningen.
  • Valet motiveras med att det rödblå alternativet skulle erbjuda den kortaste och rakaste sträckningen, trots potentiella negativa effekter på miljön och kulturmiljön.
  • Stödet för det rödblå alternativet speglar också en majoritet av bybornas önskemål.

Längre tillbaka har Västerviks kommun förespråkat en helt ny sträckning av E22 mellan Gladhammar och Verkebäck, det så kallade rödblå alternativet.

Nu kunde det ha en blivit en omvändning. När kommunen skulle ta ställning i våras var förslaget från tjänstemännen att kommunen skulle ranka ett av nollalternativen högst: Det vill säga att i stora delar hålla fast vid den nuvarande sträckningen.

Skälet var att en ny sträckning skulle få stor påverkan på ett område med stora natur- och kulturvärden.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott valde ändå att förespråka det alternativ som rankats sist: Det rödblå.

Harald Hjalmarsson (M) säger att tyngst vägde att det rödblå alternativet innebär den kortaste och rakaste sträckningen. Samtidigt håller han med kommunens tjänstemän att det är ett alternativ som kommer att påverka omgivningen.

– Det är naturligt att det blir mer konflikter med en helt ny sträckning, men det är Trafikverkets uppgift att försöka hitta lösningar på de utmaningarna.

Han säger också att det spelade in att de flesta byborna stod bakom det rödblå alternativet.

– De har levt med den här frågan länge. Över tio år. Om det skulle bli ett annat resultat skulle besvikelsen bli stor i Gladhammar.

Han lägger till att han förstår att det finns markägare som kommer att påverkas negativt med det rödblå alternativet:

– Där förutsätter jag att Trafikverket kompenserar dem på att bra sätt.

Han betonar att arbetsutskottet var enigt i frågan.

Varför togs frågan bara i arbetsutskottet och inte i kommunstyrelsen?

– Det var kort om tid. När Trafikverket kommer tillbaka med ett förslag på sträckning kan det bli en fråga för kommunstyrelsen.

Hjalmarsson säger att han är orolig för projektet. I dag är det tidsatt och det ska finnas pengar avsatta i budget, men i höst ska Trafikverket gå igenom alla sina projekt runt om i landet. Konkurrensen är om resurserna är hård. Hjalmarsson är rädd för att det kan prioriteras ner om man uppfattar att det finns osäkerheter kring sträckningen, eller att man av ekonomiska skäl väljer att utgå från den befintliga sträckningen.

Efter etappen Gladhammar-Verkebäck väntar en riktig utmaning: Verkebäcksbron. Hjalmarsson anser att den är mogen att ersättas. Det har konstaterats att bron inte kan bära trafik i den tyngsta viktklassen BK4. En nackdel bland annat för försvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!