I skogarna kring Gunnebo bor Trädfolket

Det började för ett år sedan, när förskolebarn i Gunnebo upptäckte figurer i träden i skogarna där de brukar leka. Fantasin började flöda hos barnen.

Barnen på avdelningen Delfinen på Gunnebo förskola har under våren gjort konstverk som de kallar för trädfolk. Karin Westergren, från Gunnebo förskola, hjälper Ghena Salahadin sätta upp ett i skogen intill förskolan.

Barnen på avdelningen Delfinen på Gunnebo förskola har under våren gjort konstverk som de kallar för trädfolk. Karin Westergren, från Gunnebo förskola, hjälper Ghena Salahadin sätta upp ett i skogen intill förskolan.

Foto: Anna Persdotter

Gunnebo2022-05-13 06:00

Vilka är de här trädfolket? Hur har de hamnat där i träden? Hur ser deras kroppar ut?

Barnen har ritat trädfolk, avbildat i lera och olika naturmaterial, skrivit berättelser, ramsor och sånger och gjort digitala sagor där figurernas munnar kan röra sig. Trädfolken har engagerat hela avdelningen, som består av de större barnen, i åldrarna 4-5 år.

undefined
Det började med att Linda Karlsjö satte upp några av sina, enligt henne själv, misslyckade figurer i träden längs en slinga hon ofta promenerar. Här visar barnen en ängel som de döpt till Moa.

Förskolan lyckades ta reda på vem som gjort figurerna. Det visade sig vara Linda Karlsjö, som bor i närheten, och barnen blev så nyfikna att de skrev och ritade ett brev.

– En dag när jag var och tittade i min brevlåda så hittade jag en teckning där det stod att barnen på förskolan ville träffa mig. Jag blev förstås bara så jätteglad, säger Linda, som nu har blivit en favorit hos barnen.

Hon blev inbjuden som gäst och hade med sig figurer i betong som hon och barnen målade tillsammans. Nu har de blivit nya medlemmar av trädfolket. Som avslutning på projektet har barnen, tillsammans med förskolepersonalen och Linda, satt upp några av barnens trädfolk i skogen.

undefined
Eva Demirel, Frej Hultman, Vide Thilly och Inez Ohlsén visar en av figurerna. Den sitter på en sten, men den tillhör ändå trädfolket, berättar de.

Barnen visar runt på slingan i skogen och ropar glatt när de upptäcker nya figurer. Flera har också fått namn av olika slag. En ängel har fått heta Moa, efter barnens fröken Moa Ålstam. Eftersom den liknar Moa förklarar Maria Algharbi.

Projektet har varit lite speciellt eftersom det är barnen som har fått välja var projektet ska ta vägen.

– Det är häftigt när barnen styr, man vet aldrig var det bär av, säger Bettan Berg.

undefined
En del av konstverken syns tydligt från stigen, andra smälter nästan in i omgivningarna och man får titta sig noga omkring för att upptäcka dem.
undefined
Det var fler barn än trädfolk som skulle sättas upp, så då kom Vide Thilly på att han och Inez Ohlsén kunde hänga upp ett av konstverken tillsammans. Det tyckte både Karin Westergren och Linda Karlsjö var en bra idé.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!