Här växer det mycket på liten yta

Även i en liten trädgård kan man få plats med ett stort antal träd, buskar och blommor. Det blir tydligt hemma hos Brith-Marie Karlsson i Gunnebo.

Brith-Marie Karlsson, Gunnebo, har en gigantisk enbuske i sin trädgård, närmare bestämt tio meter hög.

Brith-Marie Karlsson, Gunnebo, har en gigantisk enbuske i sin trädgård, närmare bestämt tio meter hög.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gunnebo2021-08-11 10:00

Precis som hos Tomas Edmark i Edsbruk är det en ovanligt hög enbuske som fångar besökarens uppmärksamhet till en början. Så småningom ser man en hel del annat också.

Brith-Marie Karlsson har bott i samma hus sedan 1973. Enbusken kom dit 1974.

– Den växte vid min gamla leksten hos mormor och morfar i Segelrum, berättar hon.

När enbusken planterades på sin nuvarande plats i Gunnebo, var den knappt en meter. Nu är den runt tio. De två huvudstammarna är ihopbundna med ett spännband, för att den inte ska fläkas sönder i en storm.

Brith-Marie bor i ett kedjehus, där husen ligger tre och tre, med garage emellan. I deras länga finns det tre kvinnor med samma förnamn. Förutom Brith-Marie Karlsson är det Britt-Marie Öhr och Britt-Marie Johansson.

Den sistnämnda har en ovanlig sockertoppsgran. Ur den vanliga toppen har det kommit upp en ny, med helt annat utseende och till och med små kottar på. 

I alla tre trädgårdarna odlas en del ätbart, men mest blommor. En häck av syrenbuddleja lockar mängder av fjärilar en solig dag, medan Brith-Maries kattmynta drar till sig bin. Och katter.

– Katterna kommer in här och lägger sig mitt i. Sedan ligger de och tuggar och tuggar på grenarna, säger hon.

Brith-Marie har inget emot att det kommer djur och hälsar på, men hon vill inte att rådjuren nafsar i sig av hennes blommor. Fårullstussar, uppsatta på låga käppar, har hittills fungerat bra som avskräckningsmedel, fast hon haft dem länge nu. 

Den här sockertoppsgranen har fått en konstig topp.
Den här sockertoppsgranen har fått en konstig topp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!