På väg mot integration

Alla nyanlända med uppehållstillstånd som bosätter sig i kommunen kontaktas av kommunens Integrationsgrupp. Här får man lära sig det mesta om Sverige.

Gruppen. Abed Fatha Abu Rawa tolkar på arabiska och arbetar i Integrationsgruppen. Britt-Louise Carlsson och Christin Ekstrand säger att arbete är den snabbaste vägen in i samhället.

Gruppen. Abed Fatha Abu Rawa tolkar på arabiska och arbetar i Integrationsgruppen. Britt-Louise Carlsson och Christin Ekstrand säger att arbete är den snabbaste vägen in i samhället.

Foto: Andreas Johansson

Grupp2015-03-15 04:00

Integration är en fråga som uppmärksammats flitig under den senaste tiden. På Integrationsgruppen på Västerviks kommun har man länge arbetat med integrationsfrågor. Christina Ekstrand är chef för gruppen. Den utgörs av åtta anställda. I år förväntar man sig att ta emot 250 nyanlända med uppehållstillstånd i kommunen.

– Oftast försöker vi träffa de som flyttar hit i deras nya bostad, för att mötas direkt och för att snabbt etablera kontakt, säger Christina Ekstrand.

– Vi bjuder in till samtal och försöker ta reda på vilket slags stöd vi kan erbjuda, säger Britt-Louise Carlsson, som är integrationshandläggare.

Det handlar ofta om initialt stöd, etablera kontakt med det svenska systemet genom Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, barnomsorg och SFI (Svenska för invandrare).

De senaste åren har Syrierna varit flest bland de nyanlända, men många från Eritrea kommer också just nu till kommunen.

Integrationgruppen ligger under kommunstyrelsen, man styrs av flera förordningar. Poängen är att komma in i samhället och i det svenska systemet så fort som möjligt.

– VI lägger ner mycket energi på samhällsorientering, 100 timmar per person, säger Christina Ekstrand.

Då tar man hjälp av exempelvis Arbetsförmedlingen.

– Vi talar om mycket. Demokratifrågor och om hur allting fungerar i Sverige, om jämställdhet och om familjeliv, säger Christina Ekstrand.

– Vissa frågor kan vara svåra att ta till sig när man kommer från en annan kultur. Vi gör så många besök ute i samhället som vi bara kan, många studiebesök på arbetsplatser, på myndigheter och överallt. För att integreras måste man interagera.

– Det blir vägar in in samhället. Vi arbetar väldigt aktivt, och vill också ha fler kontakter med föreningslivet, säger Britt-Louise Carlsson.

När VT kommer på besök är det fem grupper som får dagens lektion i samhällsorientering. I en grupp diskuteras återvinning och biogas, på tre språk samtidigt.

Dina Ahmed är från Syrien och civilingenjör och har varit i Sverige ett år.

– Det viktigaste för integration är språket. Att lära sig svenska är svårt men jag tror att det är svårare att lära sig arabiska, säger hon och ler glatt.

Gruppen består bland annat av bilmekaniker, elektriker och säljare. Alla längtar efter att få arbeta men trivs här.

– Det blir mycket information hela tiden, man blir trött i huvudet efter ett tag, men det är väldigt bra att det här finns, säger Samir Bader.

De andra nickar instämmande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om