Templet på Bergsgatan 3 är klassisk mark för Västerviks nykterhetsrörelse. NTO:s hus stod färdigt redan 1900. Medlemmarna strömmade till. Kampen mot supandet var starkt. På många håll gick nykterhetsrörelsen hand i hand med arbetarerörelsen och frikyrkorna. De ville att folk skulle låta bli att supa hjärnan i bitar för att få kraft att göra något vettigare av sina liv och förbättra samhället.
I slutet av 1800-talet var supandet ett gigantiskt samhällsproblem. Nykterhetsrörelsen växte i takt med att buteljerna tömdes. I mitten av 1800-talet var brännvinkonsumtionen hisnande 23 liter per person och år!
I dag stretar nykterhetskämparna på i en brant uppförsbacke. Medlemmarna har flytt sedan länge. Det är svårt att rekrytera nya.
– Vi har funderat mycket på det. Det är bara Skogshagaskolan, till exempel, som tillåter oss att komma in och dela ut vårt material i skolan, berättar Johanna Lindsköld som är ordförande för IOGT-NTO i Västervik.
Birgit Lindberg minns en annan tid. Hon har varit medlem i 60 år.
– Det var fart och rörelsen i det här huset förr, säger hon.
Men i söndags var det i alla fall lite liv. Ett 20-tal personer hade samlats för att umgås några timmar, äta gröt och smörgås, fika och ha allmänt trevligt.
Annars inskränker sig verksamheten till en trivselkväll en gång i månaden med underhållning, bingo eller föredrag. Dessutom hyrs lokalerna ut till annan verksamhet.
– Det är en önskedröm för oss att få lite mer liv i huset, säger Johanna Lindsköld.