Det märks i köttkylarna på Hemköp, berättar Hemköps Fredrik Tedborn.
– Jodå, visst har vi sålt lite mindre än vanligt. Vi hoppas på att en riktigt bra sommar ska kompensera.
Men nu verkar värmen vara på väg, om man ska tro väderleksrapporterna. Det bäddar för att plocka fram grillkolen och tändvätskan.
– Det ”gamla vanliga” om man säger så, är nog det som säljer mest. Karré, kotlett och annat kött.
Få kanske vet att den svenska grillfavoriten flintasteken faktiskt såg dagens ljus i Västervik, för omkring 50 år sedan. Det var styckmästaren Elving Nord på Tempo som kom att man kunde göra något av alla de överblivna grisrumporna.
Genom att stycka skinkan på ett nytt sätt och tillsätta en kryddblandning som gick hem skapade han vad som första åren kallades ”ryssteken”. Den blev succé över hela landet. Fortfarande säljs omkring två miljoner flintastekar per år i hela landet och därmed håller sig steken i grilltoppen, tillsammans med uppstickaren grillspjutet.
Men grisköttet får också konkurrens.
– Det har blivit mer och mer nötkött, det är faktiskt en tydlig trend de senare åren, fortsätter Fredrik Tedborn.
– Dessutom vill allt fler krydda och marinera sitt kött själva. Det säljer vi nog mer av än det färdigmarinerade.
Linda Bolmelid i Hemköps delikatessdisk säljer också en hel del fisk– och grönsakspett. Men hon håller med om att grillsäsongen nog inte riktigt dragit igång för året än.
– De senaste åren har vi sålt mycket av både grönsaker och fisk. Det har inte dragit igång riktigt än, det beror väl på vädret.
Säljs det extra mycket flintastek i just Västervik?
– Oj, det kan jag nog inte svara på. Det tror jag inte.
Hon har ett grilltips att dela med sig av.
– Mitt bästa tips? Det måste nog vara att vänta på glöden! Och gärna ta ett glas vin medan man väntar, säger hon och skrattar.
Vid delikatessdisken finner vi också Västerviksbon Bosse Johansson. Han är inte en av dem som slänger en flintastek eller fläskig grillskiva på grillen.
– Allt utom fläsk går bra! Fast jag i stort sett slutat grilla sedan vi flyttade till lägenhet, men om det blir någon gång så grillar jag i alla fall inte griskött. Det är ingen favorit.