I samband med maj månads mätningar av grundvattennivåerna slog Sveriges geologiska undersökning, SGU, larm om nivåer under det normala. Både i små (egna brunnar) och stora (naturliga depåer i exempelvis rullstensåsar) magasin.
– Ett problem som blir mer påtagligt ju längre österut man kommer, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU. Något alla med egen brunn i ett kustnära område bör ha i åtanke i sommar. Samtidigt kommer vattenkonsumtionen att stiga när sommargästerna kommer ut i skärgården.
Det är den snöfattiga vintern som är "boven" i situationen. Grundvattenmagasinen fylldes aldrig på i tillräcklig mängd under det senaste vinterhalvårets nederbördsunderskott och den nederbörd som eventuellt kommer i sommar sugs omedelbart upp av naturen. Det kan bli aktuellt med bevattningsförbud på flera håll i sydöstra Sverige i sommar. Problemet avtar ju längre inåt landet man kommer och situationen är således mer ansträngd i Norrköpings än i Linköpings kommun.
Ska man vara orolig?
– Nej, det behöver man kanske inte vara, säger Bo Thunholm. Men man bör vara observant och följa utvecklingen. Grundvatten i djupa bergborrade brunnar i kustområden kan få ökad salthalt i samband med de låga nivåerna. Det måste man hålla koll på. Det är egentligen bara de som bor allra närmast kusten som är utsatta. De är inte så många.
Det är svårt att bo mer "allra närmast kusten" än på Gränsö utanför Arkösund. På ön finns fyra bofasta hushåll och för Kent och Eva Hellberg, som livnär sig på fiske och jordbruk, är frågan om vatten ständigt påtaglig.
– Visst har det varit tuffa perioder ibland här ute säger, Kent Hellberg. Men det har aldrig berott på att vi har saknat vatten. Snarare på att det inte har funnits något i det.
Det har just rensat fisken efter den tidiga morgonens fisketur och konstaterar att fisket har återhämtat sig efter tider av sämre fångster. Färskvattentillgången är förstås en annan fråga som följer naturens nycker och den senaste tidens larm om låga grundvattennivåer har även nått ut till Gränsö. Eva och Kent Hellberg visar hur även havsvattennivån vid bryggan är lägre än normalt och förhållandet är detsamma vid den lilla dammen utanför boningshuset.
– Men vår brunn är bra, säger Eva Hellberg. Vi borrade nytt år 2000. Den är 44 meter djup och vi har aldrig märkt att vi har fått in saltvatten i den. Dricksvattenet är fantastiskt gott. Men man vet ju aldrig. Det gäller att hålla koll hela tiden.
Lever man som Kent och Eva Hellberg – i, med och av naturen – får man förstås en viss känsla för att hushålla med allting. Inte minst vatten. Eva Hellberg berättar om hur de alltid är noga med att aldrig slösa. Det färskaste exemplet är rensning av fisken under så lite färskvatten som möjligt.
– Vi är vana vid försommartorka, säger Kent Hellberg. Sjöbrisen bidrar till att markerna torkar upp snabbare här än på fastlandet. Trots det har vi fått skörd varje år. Men någon snö hade vi inte i vintras. Då blir det så här. Men egentligen oroas vi inte nämnvärt av rapporterna om låga nivåer. Alla brunnar på Gränsö har bra med vatten och att vara sparsam med vattnet är ändå naturligt.
Då funderar de mera på sälen som tar fiskegarnen och på skarven som går hårt åt abborren.
Det sätter perspektiv på larmen om lågt grundvatten.