"Gränsö ska få Sveriges vackraste trädgårdsparadis"

Hon har skapat hotellträdgården vid Gränsö slott, rustat upp Engelska parken och ska utforma grönytorna kring den nya hotell- och spaanläggningen vid slottet.

15 september 2008 00:06
Hon heter Helena Åhlund och är diplomerad trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare. För fyra år sedan fick hon uppdraget att planera och anlägga den nya hotellträdgården vid Gränsö slott.

 

Klarkullens vd Per Johansson hade sett Helena Åhlunds visningsträdgård på trädgårdsmässan Tidernas trädgård i Norrköping och gillade det han såg.

 

- Han bjöd hit mig och gav mig i uppgift att utforma en hotellträdgård med inspiration från skärgården. Den skulle kännas ombonad, vara omväxlande, men samtidigt rogivande och ge känslan av en privat trädgård, säger Helena Åhlund medan hon vandrar runt bland de röda byggnaderna.

 

Hon fick bestämma helt själv, det enda hon visste var att det skulle finnas en pool.

 

- Tanken var också att blanda gammaldags och modern stil.

 

 

Under de fyra senaste åren har Helena Åhlund då och då tagit bilen till Gränsö för att titta till växterna och se vad som behöver göras i trädgården.

 

Vissa växter trivs alldeles för bra, andra behöver flyttas till en annan växtplats. Hon bor tre restimmar bort och det vardagliga trädgårdsarbetet gör Ulf Ulvbane.

 

Numera har Helena Åhlund ansvar för alla grönytor kring slottet. I vintras planerades och genomfördes upprustningen av Engelska parken och när Per Johansson hade planer på att bygga ett bostadsområde med kedjehus på slottsområdet var det Helena Åhlund som planerade husens trädgårdar.

 

- Det är jättesynd att bostadsbyggandet inte blev av. Det hade varit jätteroligt att se mina planer förverkligas, jag hade gjort individuella trädgårdar till samtliga hus.

 

 

Där det planerade bostadsområdet skulle ha legat, på ängen till höger om allén innan man kommer fram till slottet, finns det nu planer på att bygga en 90 meter lång hotellbyggnad med spaavdelning och besökscentrum. Om planerna blir verklighet kommer den nya byggnaden att omges av Helena Åhlunds trädgårdsdesign.

 

- Det kommer att bli en jättefin byggnad med mycket fönster och entré ner mot vattnet. Jag ska se till att ha ett trädgårdsförslag klart till våren. Sen är det tänkt att jag ska vara projektledare för trädgårdsanläggningen, ha hand om alla inköp och vara med vid planteringen.

 

Ett specialönskemål från Per Johansson är en rosengård, ett rosarium.

 

- Det ska jag försöka planera in om det går. Vårt mål är att bygga upp Sveriges vackraste trädgårdsparadis. Gränsö slott ska vara ett ställe dit man åker för att vandra runt i trådgården och inspireras. Det är visserligen ett livslångt projekt, men det är vårt mål.

 

Helena Åhlund
Ålder: 34 år.

 

Bor: Bränn-Ekeby utanför Nyköping.

 

Familj: Sambo.

 

Yrke: Diplomerad trädgårdsdesigner, trädgårdsmästare, licensierad fruktträdsbeskärare och författare.

 

På Gränsö: Ansvarar för alla park- och trädgårdsytor på Gränsö slotts marker. Vidareutvecklar hotellträdgården.

 

Aktuell med: Boken Trädgårdsdesign på förlaget Natur & Kultur.

 

Fritid: Rider, utbildar mig till ridinstruktör i klassisk fransk dressyr.

 

Drivkraft: Att det jag gör får så många att må bra. När jag går runt i trädgården på Gränsö kommer folk fram och pratar.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!