Det knastrade till i gruset när en vit bil körde förbi den fyrkantiga byn i Gladhammar. Thomas Hedfors, Gladhammars hembygdsförenings ordförande, följde bilen med blicken. Han satt på verandan till det hus där barnen i bullerbyn gick och handlade falukorv.
– De lånade skylten från lanthandeln nere i Gladhammar och satte upp den här, säger Thomas Hedfors.
Lunds by hette från början Lunden. Det var en gåva från Karl XI till bondeståndets talman Per Olsson, som tack för att han stod fadder vid prins Karl Gustavs dop.
– Han fick välja en gård och valde då Lunden. Idag bor Per Olssons ättlingar fortfarande kvar i fem av de åtta husen.
Lunds by bildades av delningen av gården Lunden och är en tätt bebyggd bymiljö från 1700-talet. Den består av åtta hus runt en fyrkantig gårdsplan som kallas torget. Familjen som bodde på gården delade på det mesta och hade till och med en skjutsstation. Där turades de om att köra tillsammans med andra byar. De flesta bostäderna är idag klassade som byggnadsminnen.
– Det är en unik by. Alla hus har en huvudingång mot torget. Från början gick marken som hörde till varje gård ut som en solfjäder från husen.
Mitt på torget finns en fyrvägskorsning som förr i tiden bland annat ledde till Stockholm och Kalmar. Förutom byn och torget, är även Lunds by känd för ett speciellt utedass.
– Det är ett sexkantigt dass med tre sittplatser. Det höll på att förfalla för några år sedan men byggdes upp till sitt ursprungliga skick igen.
Någon som har spenderat många år på gården är konstnären Erling Johansson. Han har bott i en av villorna sedan 1972 och är byns äldsta invånare.
– Jag ville visa min familj den här speciella platsen och när vi körde förbi träffade vi byns krukmakare. Han frågade om jag inte skulle köpa huset och på den vägen är det, säger han.
Lunds by har även en speciell tradition när någon dör.
– För att hedra den avlidna, kvistar vi två granar och sätter upp dem över farstubron. Sedan binds topparna ihop, så de bildar ett M och granriset läggs framför porten.
Granriset tas sedan bort efter begravningen.
– Det är en väldigt gammal tradition. Jag tror ingen av oss minns varför vi gör det.
Men en intressant historia är inte allt som Lunds by har att erbjuda sina besökare. Här finns även starten för tre olika vandringsleder, som hembygdsföreningen har varit med och tagit fram.
– Det är en ju en sådan vacker natur här. Lederna är olika långa och Tjustleden går även här, säger Thomas Hedfors.