Det är drygt ett år sedan – i slutet av maj – som vi i VT berättade om en hundägare som fått sin hund förgiftad i Brevik. Den gången misstänkte man att hunden fått i sig råttgift eller glykol. Nu har Anna Gustafsson och Örjan Pettersson råkat ut för samma sak. Deras hund Bruce, fem år, blev förgiftad i torsdags och blev jättesjuk.
– Han kräktes, kräktes och kräktes när vi kom hem från vår promenad. Han hade diarré och det bara rann ur honom. Jag fick mata honom med vatten för att han inte skulle bli uttorkad, berättar Anna Gustafsson.
Hunden har inte hämtat sig riktigt ännu efter förra veckans äventyr. Bruce som brukar vara mycket matglad är inte lika förtjust i att äta just nu. Frukosten var inte uppäten när VT var på besök. Skålen var halvfull.
Anna Gustafsson och hennes sambo, Örjan Pettersson, bor på Jurastigen. De brukar rasta sina båda hundar, Bruce och Meg, på stigarna i skogen bakom den nya skolan i Kvännarenområdet.
Men de rofyllda skogspromenaderna har blivit mindre rofyllda på senare tid. Någon eller några har lagt ut bröd i skogen, ofta under några grenar eller nedstoppad i gräset så inte det ska synas, dränkt i glykol. Det är en doft som Bruce, som är en blandning av schäfer, rottweiler och dobberman, har svårt att motstå. Han slukar glupskt i sig de förgiftade brödbitarna innan matte eller husse hinner reagera.
– Det här var andra gången han åt förgiftat bröd. Den första gången hände för två månader sedan ungefär, berättar Örjan Pettersson och Anna Gustafsson.
Det tackar sin lyckliga stjärna att det var deras stora och unga hund som drabbades och inte den 16 år gamla Meg. Hon är en australisk kelpie – en fårhund – som börjar bli trött och lite orkeslös.
– Hon hade aldrig klarat en sådan sak, säger paret.
Det berättar att de eller den som lägger ut det förgiftade brödet är förslagen. Brödet bryts upp och sedan har man hällt på glykol innan man slagit ihop brödbiten igen.
Paret berättar också att de inte är de enda hundägarna som drabbats i området. De har pratat med en annan hundägare som också fått sin hund förgiftad. Totalt handlar det om tre olika platser och tillfällen, som paret känner till. Nu funderar paret över vem som kan hitta på att göra något sådant – att medvetet försöka förgifta hundar. Skolbarnen i närheten har det svårt att tro skulle kunna vara skyldiga. Ärendet är polisanmält. Men paret har inte så stora förhoppningar att polisen kan göra något egentligen.
– Vad kan de göra?. De kan ju knappast sätta ut vakter i skogen, säger Anna och Örjan.