Nedlagda soptippar ska undersökas

Nu påbörjas en inventering av gamla soptippar och industritomter i kommunen. Olja, tungmetaller och lösningsmedel är några av farligheterna man kan förvänta sig finns i markerna.

UNDERSÖKNING. Vad döljer sig i marken under gamla avfallsanläggningar i Västervik? Det ska undersökas, på 18 olika platser i kommunen.

UNDERSÖKNING. Vad döljer sig i marken under gamla avfallsanläggningar i Västervik? Det ska undersökas, på 18 olika platser i kommunen.

Foto: Sandberg Niclas

Giftigt avfall2015-08-07 15:50

Projektet är ett samarbete mellan Miljösamverkan Sydost, Regionförbundet och länsstyrelsen tillsammans med länets kommuner där hundratals platser riskbedömts. Nu fortsätter arbetet med att undersöka hur farliga de verkligen är, bland annat genom provtagning.

I Västerviks kommun har 18 olika platser klassats som riskklass två och ska undersökas vidare.

Vad kan man tänka sig hitta i markerna?

– Det man kan hitta i marken kan vara en massa olika saker beroende på vad man har haft verksamhet där. Men man kan förvänta sig alltifrån tungmetaller till lösningsmedel och olja, berättar miljöinspektören Susanne Martinsson.

Det är tätt mellan de gamla deponierna, säger hon. Många små orter har haft egna avfallsanläggningar och soptippar.

– Västervik har förhållandevis många sådana här platser. Det beror på att det är en stor kommun, och att man har haft avfallsanläggningar på många olika ställen, säger Martinsson.

I hela länet finns omkring 260 nedlagda deponier som har riskklassats, varav 118 bedömdes vara en risk för människors hälsa och miljön, enligt Miljösamverkan Sydost. Nedlagda deponier kan påverka miljön genom utsläpp av förorenande ämnen till mark, luft, yt- och grundvatten. Beroende på vad undersökningarna visar kan det på vissa deponier bli aktuellt att kontrollera utsläppen regelbundet och vid behov förhindra ytterligare utsläpp, exempelvis genom ytterligare täckning.

Man ska ha klart för sig att det är ett omfattande arbete som dragits igång. Konsulterna som upphandlats för jobbet kommer bland annat att ta markprover. Tidsåtgången blir rejäl.

– Vi pratar om många år. Och det kostar kolossalt mycket pengar. Varje undersökning är väldigt dyr.

Ingen av de undersökta platserna har graderats till riskklass ett.

Är det farligt att vistas på de här platserna, eller bo i närheten?

– Det råder ingen akut fara, absolut inte. Men för framtiden är det såklart viktigt att man tittar på det här. Det beror också på vad som finns i omgivningarna, det kan vara exempelvis vattenskyddsområden eller bostäder. Då vill man naturligtvis inte att avfallet ska sprida sig vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om