Det är riksdagen som infört en ny bestämmelse i skollagen för att det ska bli tydligare med regelverket kring politisk information i skolan. En fråga som debatterades inför förra valet var Skolverkets dåvarande rekommendationer som sa att man ska släppa in samtliga partier i skolan förutsatt att säkerheten på skolan inte äventyras.
Objektivitetsprincipen skulle gälla – släpps ett parti in, skulle ett annat inte nekas.
Nu gäller en tydligare bestämmelse. Sveriges kommuner och landsting (SKL) skriver på sin hemsida att det är rektorn som beslutar om skolan ska bjuda in politiska partier. Rektorn får även begränsa det antal som bjuds in till samtliga partier som är representerade i antingen riksdagen, vald församling i en eller flera kommuner eller i Europaparlamentet. Rektorn kan neka partier som anmält sitt intresse att besöka skolan.
Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet, säger att den nya bestämmelsen inte gör så stor skillnad för deras del.
– Det var stort tolkningsutrymme i den tidigare skrivelsen. När vi bjuder in politiska partier tar vi med de som sitter i riksdagen. Några år har vi åkt med eleverna till Stockholm. När eleverna får se riksdagen i verkligheten ökar intresset för politik.
Hon säger att när det är valår blir det naturligtvis än mer politisk aktivitet. I år ska Gamlebygymnasiet försöka samla partierna under en dag och varva med debatter.
Jörgen Jonsson, gymnasiechef på Västerviks gymnasium, säger att de nu får ett tydligt stöd i hur de tänkt tidigare i den här frågan.
– Vi samarbetar med kommunens demokratiberedning och bjuder in partierna i fullmäktige. I höstas startade vi upp ”Politik på VGY” (VGY står för Västerviks gymnasium reds. anm.). Vi vill sätta politiken i skolan i ett utbildningssammanhang. Lärare och partier samarbetar och ordnar debatter. Vi håller på att diskutera hur vi ska göra inför valet, men hur upplägget ska se ut är inte klart.
Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att det även tidigare var så att rektorn hade ansvar för vilka politiska partier som bjöds in till skolan.
– Men nu blir det ännu tydligare och man kan till exempel utan några som helst tveksamheter neka extrema partier som kanske försöker hävda sin rätt att komma in på skolor, säger han.