Det är flera år sedan Gamlebygymnasiet la ner sin hästutbildning, i samband med flera andra förändringar av skolans kursutbud. Utbildningen ansågs för dyr. Men det senaste året har det förts diskussioner om att dra i gång den igen.
– Vi har märkt att det har funnits ett intresse för hästutbildningen, men det har inte varit något alternativ att starta med egna hästar, säger Jenny Bengtsson på Gamlebygymnasiet.
Lösningen blev då att samarbeta med Överums hästsportförening. Malin Haller, ridskolechef i Överum, säger att de fick en förfrågan från Gamlebygymnasiet.
Hon tycker att det är jättekul att utbildningen startar igen och hoppas att det ska bli tillräckligt många sökande, så att den också blir av.
När hästutbildningen försvann från Gamleby, har det varit färre lokala ungdomar som valt att plugga häst på gymnasiet.
– Vi hade många elever som gick Gamlebygymnasiet förut. Det är ett stort steg för många att börja på Vreta eller Strömsholm, säger Malin Haller.
Upplägget blir att eleverna läser teorin i Gamleby och har de praktiska momenten i Överum, där ett nytt ridhus med gym och samlingslokal invigdes i maj förra året.
Gamlebygymnasiets satsning på att dra i gång hästutbildningen igen sammanfaller med ett liknande initiativ på Västerviks gymnasium, som från och med i höst erbjuder profilen ridsport på alla elva nationella program som finns på skolan.
Även ishockey är nytt från och med nästa läsår på Västerviks gymnasium, som sedan tidigare har profilerna fotboll, teknik, simning samt bild och formgivning.
Men Jenny Bengtsson ser det inte som att skolorna konkurrerar med varandra om hästeleverna.
– Västerviks gymnasiums utbildning är högskoleförberedande och handlar mest om att hålla liv i sitt hästintresse under gymnasietiden. Vår utbildning är ett yrkesprogram. Då får man en hästskötarexamen och blir anställningsbar direkt.
Hästeleverna på Gamlebygymnasiet har 900 poäng fördjupning, av totalt 2 500, under sin gymnasietid. Förutom ridning, körning och hästkunskap får de också lära sig mer om fordon och redskap och bland annat ta traktorkort.
De kan också att anpassa sin utbildning så att de får grundläggande behörighet för studier på högskola.
– Det kan man på alla våra utbildningar, säger Jenny Bengtsson.
Antalet platser på hästutbildningen blir åtta. De elever som vill, kan ha med egen häst till skolan, där det finns ridhus att utnyttja.