Temadagen, som egentligen var en halv temadag, inleddes med en föreläsning om demokrati med utgångspunkt från mänskliga rättigheter.
Föreläsaren, Edna Eriksson, stannade kvar efteråt för att prata mer med eleverna. Hon har föreläst om detta i 25 år nu och upplever att många människor saknar kunskap om grundlagarna. Det skrämmer henne.
– Det är lätt att ändra grundlagar i Sverige. Det räcker med 51 procents majoritet två gånger, med ett riksdagsval emellan. Och det valet kan vara ett extraval. Jag tror inte att vi förstår hur ömtåligt det är.
Hon funderar över hur det ser ut i andra delar av världen, som Ungern, Polen, USA och Colombia.
– Där är det många grundläggande rättigheter som tas bort.
Eriksson betonar att det har betydelse vad vi gör.
– Det är upp till oss att försvara demokratin.
Rädda Barnen i Gamleby bekostade föreläsningen och bjöd folkhögskolan på den. Margareta Nysten och Gerd Brodin, båda engagerade i lokalföreningen, tycker att det är viktigt att vi börjar prata mer om demokrati.
– Vi ska vara uppmärksamma på allas lika värde. Det kan fort gå åt fel håll, säger Nysten.
Efter föreläsningen fick eleverna gå runt på olika stationer på skolan. Där fanns det bland annat en tipspromenad om hållbarhet, en utställning om hur man kan tillverka nya saker genom återbruk av gamla och en chans att byta till sig kläder. Mode och musik från 60-talet, svenskt lantbruk och hållbart arbetsliv var andra stationer under temadagen.