Storgatan i Gamleby har fått trafikljus, ett körfält är avstängt och det grävs för fullt. En fjärrvärmeledning ska grävas ner och eftersom området klassas som fornlämningsområde har länsstyrelsen bestämt att marken ska undersökas arkeologiskt.
Därför är arkeologen Veronica Palm på plats.
– Vi vet att den gamla stadskärnan låg vid torget. I första hand letar vi efter medeltida jordlager från det tidiga Västervik, säger hon och fortsätter.
– Potentialen i Gamleby är jättehäftig, mycket häftigare än inne i Västervik. För min del vore det fantastiskt att hitta ledtrådar om den allra tidigaste stadsetableringen.
Veronica Palm hoppas också på att hitta spår från yngre järnåldern.
– Vi vet ju att det förekom aktiviteter under yngre järnåldern borta vid Stäket och Gunnerstad bland annat. Men frågan är hur det såg ut här vid Gamleby torg och hur det kom sig att en kyrka byggdes här. Det är jag nyfiken på, säger Veronica Palm.
Alldeles i närheten, på Gamlebyvikens friskolas skolgård, ligger en gammal kyrkoruin från 1100-talet, kyrkan revs 1875.
– Gamleby är en av landets tidigaste urbaniseringar, den nämns redan 1275 och vi vet att det fanns en kyrka här och det låg en kungsgård här redan på den tiden.
Fjärrvärmeledningen grävs ner från Storgatan, över torget och vidare längs Loftagatan till de nya fjärrvärmekunderna Gamlebygymnasiet och Gamleby folkhögskola. En 300 meter lång sträcka ska undersökas arkeologiskt.
– Ledningen som grävs ner är mycket större än fjärrvärmeledningar som dras in till ett vanligt hus. Det innebär att ledningen kommer att grävas ner så djupt att gamla kulturlager kommer att beröras, säger Veronica och berättar att ledningen grävas ner på minst 1,2 meters djup.
Hur länge pågår grävarbetet på Storgatan och över torget?
– Det är jättesvårt att säga, det hänger på väder och vind. Om vi hade kunnat gräva i normal takt, utan tjäle i marken, hade det tagit ungefär en månad. Men vi följer entreprenörens plan, de har mycket mer arbete att göra än vad vi har och vi planerar arbetet tillsammans utifrån bägges förutsättningar, säger Veronica Palm.
Arbetet har hittills varit tidskrävande. Marken tinas upp med värmemattor.
– Vi var inte beredda på att det skulle vara så mycket tjäle, det är 30, 40 centimeter. Det har till och med har varit svårt för maskinerna att ta sig igenom asfalten.