En dörr in i berget. Innanför ett rum, inte större än en ordinär matkällare. Där ligger några trälådor som skvallrar om att de tidigare innehållit sprängämnen. Så ser utrymmet ut som skapade så stor uppståndelse i helgen.
Då upptäckte en förbipasserande att dörren stod öppen. När personen tittade in visade det sig att det låg sprängämnen i förrådet.
Polisens bombgrupp kallades till området, och sprängämnena forslades till en grusgrop i Heda där varorna sprängdes.
Trots att rummet bara ligger ett stenkast från skyttepaviljongen och den stora skulpturen av jätten Garpe så verkar många inte varit medvetna om rummets existens.
Granne med bergrummet ligger Folkparken. Varken föreningens nuvarande ordförande Sanne Swaan eller den tidigare ordförande Engvid Hedman känner till något om hur rummet använts.
– Vi har pratat om det, men ingen vet vad det är för bergrum, säger Sanne Swaan på måndagsförmiddagen till VT.
I närheten har hemvärnet haft ett förråd. Elis Adolfsson tidigare befäl i hemvärnet i Norra Tjust, säger att de inte använt något bergrum.
– Vi förvarade aldrig några sprängämnen i förråd.
Han säger dock att han sett en järndörr in i berget, och från äldre Gamlebybor fått höra att den skulle ha hört till en järnhandel. Längre tillbaka kunde järnaffärer ha licens att sälja sprängämnen. Då tilläts de av förklarliga skäl inte ha de explosiva varorna i butiken, utan förvarade dem mer avlägset.
– Det här skulle i så fall ligga lång tillbaka i tiden. Kanske 50 år, säger Elis Adolfsson.
Bengt-Olof Edberg, mångårig lokalredaktör i Gamleby, har även han hört att en järnhandel ska ha haft ett förråd för sprängämnen.
– Men i så fall är det väldigt länge sedan.
Ulf Gollungberg, polis i Västervik, berättar på måndagseftermiddagen att man än så länge inte vet vem bergrummet tillhör. Han kan inte kommentera teorin att det skulle kunna härröra från ett äldre butikslager.
Enligt inre befäl i Kalmar finns det en förteckning över de sprängämnen som sprängdes på söndagen.
Tillsynen av försäljning av sprängämnen och explosiva varor sköts numera av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Där säger Lars Synnerholm och Shulin Nie att det inte är otänkbart att varor från en äldre rörelse kan ha blivit liggande.
– Däremot har det hela tiden funnits ett krav att sprängämnen inte får förvaras i en butik i en tätort, säger Lars Synnerholm.
De berättar att det inte är ovanligt att de får påringningar av människor som hittar gamla explosiva varor eller sprängämnen.
– Man kan hitta dynamitgubbar på vinden. Det första vi säger är "rör dem inte". Sprängmedel som legat länge kan ha förändrats och vara farliga, säger Lars Synnerholm.