År 2009 fanns det bara syre från vattenytan och två meter ner ungefär i Dynestadviken, som också kallas för Dynestadsjön, eftersom den mer är som en egen insjö.
Sedan dess har en rad åtgärder gjorts, för att förbättra vattenkvalitén, och det har gett resultat. Nu finns det syre i vattnet på ett djup av ytterligare omkring fyra meter, alltså ner till sex meters djup. Detta ska ställas i relation till att viken är någonstans mellan 16 och 17 meter på det djupaste stället.
Vart fjärde år sker ett provfiske. Jämfört med 2017 var mängden fisk ungefär densamma i år, men en ny art hade tillkommit: strömming. Dessutom har det blivit fler stora abborrar. Bland övriga arter som fångats kan nämnas björkna, mört, braxen, gös, sarv, benlöja och skarpsill.
– I de grunda näten är det mycket fisk, men det är i de djupa näten som vi vill hitta fisk i det här projektet, säger Markus Nord, en av flera som hjälpte till att plocka fisk ur näten på onsdagen.
Anders Fröberg, vattensamordnare på Västerviks kommun, tror att det kommer att märkas mer framöver att de från 2020 har utökat det område som de bevattnar med syrefritt bottenvatten. De senaste två åren har sammanlagt 120 000 kubikmeter pumpats upp. Målet är 250 000.
Årets provfiske ska nu analyseras och jämföras med tidigare år, men Ola Helmerson, fiskerikonsulent på Hushållningssällskapet, är försiktigt positiv.
– Det är svaga positiva trender, säger han.