Det ryker och luktar om den nylagda asfalten, och att närma sig den är som att gå mot en varm vägg. Den flytande massan som hälls ut på vägen är het – 140 grader, närmare bestämt.
– Det är därför asfaltsläggarna oftast går i t-shirt, berättar Henrik Hamrin, som är projektchef på Skanska.
Han visar runt på den ambulerande arbetsplats som ett vägarbete är. Intervjun med en av asfaltsläggarna får ske i farten, då de hela tiden måste följa med den rullande asfaltsbilen. De tunga maskinerna är i ständig rörelse – samtidigt som trafiken svischar förbi, tätt intill.
För personalen ute på vägarna är det inte bara brännhet asfalt och tunga arbetsfordon de behöver vara försiktiga med. Stressade bilister som inte håller hastigheten kan vara livsfarliga för oskyddade vägarbetare. Enligt en rapport från Trafikverket skadades nära 360 vägarbetare mellan 2003 och 2021. Tio av dem omkom. I de flesta olyckorna är det fotgängare som blir påkörda.
Hur har bilisterna skött sig på vägen mellan Västervik och Gamleby, hittills?
– Det har fungerat bra. Det absoluta flertalet sköter sig, visar respekt och kör försiktigt. Men ibland kommer det någon som är stressad och försöker köra om i arbetsområdet. Man ser också en del mobiler som är uppe ibland, säger Henrik Hamrin.
En orsak till de låga farterna kan vara att trafiken bara släpps på åt ett håll i taget, och leds av en följebil. Vakter dirigerar trafiken vid vägarbetets början och slut. Det gör förstås också att det blir en hel del väntetid för bilisterna. Åker man i rusningstid och har bråttom tycker Henrik Hamrin att det kan vara värt att ta vägen om Norrlandsvägen i stället, ifall man har möjlighet.
– Men vanligtvis ska man bara behöva vänta i fem-tio minuter, säger han.
Under den dryga halvtimme vi är på plats och iakttar trafiken ser tålamodet ut att vara gott hos de flesta. Farten är låg, inga mobiltelefoner syns och flera tar sig till och med tid att vinka till reportern. Just här är det dessutom goda förutsättningar för att skapa säkra arbetsförhållanden, enligt Henrik Hamrin. Mitträcken och dubbla körfält ger utrymme för att kunna arbeta längre bort från trafiken. På andra vägarbeten kan det se annorlunda ut, och ibland sker olyckor.
– Men ofta är det någon backspegel på en lastbil som körs emot. Det var länge sedan vi hade personskador.
Den mest utsatta yrkesgruppen är de som ansvarar för varningsskyltar och avspärrningar när vägarbetet inleds och avslutas. Vi möter Fredrik Martinsson, som är utmärkningsansvarig på Skanska. Han håller med sin kollega om att trafikanterna mellan Västervik och Gamleby varit respektfulla.
– Det har varit jättebra. Det är inte en enda som har tutat eller klagat på köerna. De ska ha en stor eloge.
Hur vanligt är det att trafikanter brister i respekten förbi vägarbeten?
– Jag har varit med så pass länge, så jag vet att det alltid finns folk som kör fel. Säkerheten har blivit bättre för vår del eftersom vi har andra krav jämfört med tidigare. Samtidigt finns det en större stress och hets i trafiken. Det går mycket fortare idag.
Projektchefen Henrik Harmin betonar hur viktigt samspelet mellan trafikanter och vägarbetare är för att vägarna ska kunna underhållas på ett bra sätt.
– De som jobbar måste få ha full fokus på det de gör. Om de samtidigt måste hålla koll på trafiken – då blir det inte lika bra.