Och det är inte första gången.
För tre år sen upptäckte makarna Delvert att en växt tagit sig in i deras hus. De såg något grönt som slingrade sig upp mellan spisen och köksbänken. Det visade sig vara utlöpare från busken utanför deras köksfönster som hade tagit sig in under torpargrunden och fram via golvlisten bakom deras spis. Leif satte för listen och tänkte att han hade eliminerat problemet.
Men växten levde vidare i väggen och där har den hittat nya vägar att ta sig ut i huset. När paret tipsar VT så har den via taklisten i köket nästan bildat en liten buske och liknar en inomhusampel.
– Det är vackert men vi är lite oroliga, säger Leif.
Så sent som i måndags i förra veckan upptäckte de ytterligare ett ställe i huset där växten tagit sig fram. Bakom undanhängda kläder på övervåningen slingrade sig meterlånga stänglar av växten fram från en golvlist.
– Vart vill den ta vägen? Hur stor är stammen i väggen? undrar Anita.
När Leif drar fram spisen för att visa var de först upptäckte växten så visar det sig att den åter finns där bakom men vid en annan del av golvlisten.
Anita resonerar om det kan det var en slags rosväxt, stammen är grov och växten är stark. Leif fotar med sin mobil och enligt hans växtapp är det en Mahonia.
– Naturen är stark och vi har funderat på att ta bort den men vi tycker den är vacker, säger Leif.
– Vi vill hitta någon kunnig som kan ge råd om man kan behålla den utan att det påverkar huset eller är det så illa att den förstör något i väggarna?
Vi bollar vidare frågan till Alexander Sieb, chef på Anticimex i Kalmar, inriktad på bland annat husbesiktningar och överlåtelsebesiktningar.
– Det finns många aspekter att ta hänsyn till här. Växter söker sig till gratis vatten och fukt så en utredning av byggnadens konstruktion är att rekommendera. En grundlig kontroll av hur huset verkligen mår. Det finns många delar här som skulle kunna leda till problem som köldpunkter i konstruktionen, att utlöpare växer sönder avlopp och om växten letar sig ut i elkontakter, säger han.
Informationen oroar paret Delvert, när vi hörs av igen.
– Oj då, det lät inget vidare! Att det kan leda till så många saker, säger Anita.
– Finns det risk så behöver vi börja att ta bort växten, fyller Leif i och har flera idéer om tillvägagångssätt.