Utbildning till undersköterska blir en termin längre

Fyra terminer i stället för tre och helt inriktad på jobb i äldreomsorgen. Så blir utbildningen till undersköterska på "folkan" framöver.

Johanna Karlsson, Jenny Svensson och Jan Carlsson jobbar på Gamleby folkhögskola.

Johanna Karlsson, Jenny Svensson och Jan Carlsson jobbar på Gamleby folkhögskola.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2021-11-14 08:00

Den 17 januari startar en ny omgång av utbildningen till undersköterska på Gamleby folkhögskola, dit man kan söka fram till den 1 december.

Jämfört med tidigare kommer utbildningen att vara helt fokuserad på arbete inom äldreomsorgen. Tidigare har eleverna kunnat välja akutsjukvård eller hemsjukvård i kombination med demenssjukdomar, men så blir det inte framöver.

– Skolverket har gjort om sina kursplaner, så att upplägget ser annorlunda ut nästa år. Det finns ett ännu större behov arbetskraft inom äldreomsorgen än inom övriga kategorier, säger Jenny Svensson, lärare på folkhögskolan.

Att kursen förlängs, beror enligt biträdande rektorn Jan Carlsson på att det behövs mer tid till vård- och omsorgsämnena, men också till svenska språket, eftersom det är viktigt för att kunna fungera som undersköterska. Av de 15 som går utbildningen nu är det bara tre som är födda i Sverige.

– Om man går en sådan här utbildning, väntar jobb, som leder till integrering, säger Jan Carlsson.

De flesta av eleverna som läser i Gamleby har sagt att de vill stanna kvar i kommunen. Endast tre tänker flytta. Då de bor på olika ställen i kommunen, är förhoppningen att de framöver ska göra det lättare att rekrytera personal över ett större område än bara just centralorten Västervik.

– Det är svårast att hitta personal på landsbygden, som i Loftahammar och Edsbruk, säger Johanna Karlsson, lärare med tre decenniers egen erfarenhet av jobb i äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!