Vi kliver in i köket. Ovanför diskhon sitter ett fönster. Problemet är bara att fönstret inte går att öppna som det ska, kranen sitter i vägen.
Berndt Nilssons grannar systrarna May och Irma Svensson har följt med in till Berndt, han bor i en hörnlägenhet i det drygt två år gamla trygghetsboendet i Gamleby.
Vi tar några steg in i Berndt Nilssons vardagsrum. På vardera sida om vardagsrummet ligger ytterligare två rum. Det mindre rummet har Berndt som sovrum.
– Jag har tagit bort dörren in till sovrummet, säger han och pekar på gångjärnen som visar att dörren gick inåt.
Om dörren skulle ha suttit kvar på sin plats skulle den ha skymt det lilla rummets fönster.
Trygghetsboendet är byggt i en u-form och har två våningsplan. Det stod klart i december 2019. I korridorerna utanför lägenheterna finns fönster som vetter mot innergården och även lägenhetsförråd. Det ser ut som inbyggda loftgångar och golvet är av betong. Enligt hyresgästerna är det inte så varmt i loftgångarna utan de ger mer känslan av inglasade uterum.
– Men betonggolvet gör städaren förtvivlad, säger May Svensson och förklarar att golvet är omöjligt att våttorka.
Golvet är ojämnt och fläckigt.
– Det är rena lagårdsgolvet, säger Berndt.
May och Berndt pekar mot väggen som vetter mot innergården.
– Här regnar det in. Det regnar in på min inglasade balkong också, på två ställen, säger May som bor en trappa upp.
De tre grannarna är inte ensamma om att tycka att mycket är konstigt i trygghetsboendet. En hemtjänstmedarbetare som har vägarna förbi berättar att en del lägenheter har felaktigt konstruerade garderober, där samtliga skjutdörrar måste dras åt sidan för att hyllplanen i garderoben i ena ändan ska kunna dras ut.
Dessutom kan en del boende inte stänga sina badrumsdörrar när de är inne i badrummen, då har de svårt att ta sig ut och i en del badrum är det dessutom omöjligt att stänga till duschdörrarna för de hyresgäster som behöver sitta ner och duscha.
Alla tre är överens om att badrummen är väldigt bra och de har inga problem med duschdörrar och badrumsdörrar, de är noga med att poängtera att det finns bra saker med boendet.
– Det jag är nöjd med i lägenheten är badrummet, det är perfekt för mig. Och jag trivs jättebra i lägenheten, säger May.
Berndt håller med om badrummet.
– Jag tycker till och med att det är kul att tvätta, säger han.
I både Mays och Berndts lägenheter buktar golvet lite grann så skarvarna syns. Berndt tror att det beror på att golvet låg utomhus innan det lades in i lägenheterna. Han förklarar att golv behöver ligga inomhus ett tag innan det läggs på plats. I det här fallet verkar golvet ha svällt när det kom in i värmen.
May berättar att Skanska, som byggt trygghetsboendet, varit och tittat på golvet i hennes lägenhet två gånger och hävdat att det inte är något fel.
Samtidigt vill varken hon eller Berndt att golven åtgärdas innan de flyttat ut.
– De får fixa till golvet sen, säger May.
Även fönstren lämnar mycket att önska. Varken May eller Irma klarar av att öppna sina sovrumsfönster själva, då behöver de be om hjälp.
Och för att ta sig ut på balkongen krävs starka nypor och tvåhandsgrepp för att öppna dörren, samma sak gäller fönstren på balkongen.
– Mycket är barnsäkert, men här bor ju inga barn, kommenterar de.
– Jag kan öppna balkongdörren och balkongfönstren nu, men vem vet hur det blir när jag blir äldre, säger May.
För drygt två år sedan flyttade de första hyresgästerna in.
– Den 9 december 2019 var det besiktning och den 11 december flyttade vi in. Det var bråttom, säger May.
Alla tre har sagt till om saker som är felaktiga eller inte fungerar, både till byggentreprenören Skanska som byggt trygghetsboendet och till hyresvärden Bostadsbolaget, men de tycker att det är svårt att få gehör och det är inte alltid det händer något när de väl ber om hjälp.
– Kanske tror de att vi gnäller i onödan och kanske är det därför det inte alltid händer något när vi säger till. Men det gör vi inte, vi gnäller inte i onödan, säger May Svensson.
Hon berättar att hon och Irma bestämt sig för att sluta påtala brister och fel. De tycker inte att det är någon idé i och med att de inte får något gehör.
– Givetvis ska Bostadsbolagets anställda inte sköta om oss, det är inte deras jobb, men vi vill gärna ha hjälp när vi ber om det. Lite rättigheter borde vi ha, säger May.