Barnen stannade till när de såg Jan Pol. Han hade på sig sina arbetskläder, som han beskriver som "lite speciella", han arbetade ju med betong.
– Barnens fröken presenterade mig för barnen och sa att det var jag som hade gjort trollen. Då sa ett av barnen "Han är också ett troll". Det var roligt, säger Jan Pol och fortsätter.
– Det viktigaste för mig vara att göra något för barnen. Jag ville att de skulle tycka om det, säger Jan Pol när vi hörs på telefon.
Han bor numera i Norrköping.
Jan Pol, som egentligen heter Jerzy Przybyl, ville skapa skulpturer på Garpedansberget som hade kontakt med naturen. Först tänkte han måla trollen, men sen upptäckte han att när skulpturerna mötte allt levande i skogen så hände det något. Han tycker att skulpturerna har blivit bättre och bättre med tiden.
– I början var de bara betong, nu är de någonting annat. Det pågår en process där jag som konstnär och naturen skapar tillsammans. Och det var också min mening från början, säger Jan Pol.
Trollen är gjorda av frigolit och betong. Jan Pol berättar att han blandade egen frigolit av cement, fin sand och plastfiber. Väl på plats uppe på berget blandade han till fiberbetong och skulpterade det sista.
De första skulpturerna stod klara i januari 2005. Bilderna från tidningsklippet skvallrar om att det var barmark. Så här sa Jan Pol då:
– De skulpturer jag har börjat med är på väg fram till Garpes ingång i berget. Det är figurer ur lokala sägner och sagor som jag gestaltat och bjudits in till festen. Garpe själv är nere i Gamleby centrum och handlar till festen.
Ytterligare ett tidningsurklipp vittnar om att Trollstigen invigdes drygt två år senare, på nationaldagen 2007.
Jan Pol hade velat göra fler skulpturer, men projektet tog slut och det fanns inga pengar till ett nytt.
– Varje projekt kräver finansiering. Fornlämningar finns på mycket stora områden, jag ville att det skulle vara samma sak med mina skulpturer.
Men så blev inte fallet. Jan Pol prövade att finna lyckan i hemlandet Polen. Han hade en vision om att skapa skulpturer vid några av Polens gruvor. Men händelser och tillfälligheter gjorde att visionen aldrig blev verklighet.
Jan Pol, som fyllde 78 år tidigare år, har på senare tid illustrerat tre böcker om slavisk mytologi.
Han är glad över det han skapade på Garpedansberget i Gamleby.
– Det gläder mig att intresset är så stort, säger han.