Före Tjustbios tid låg biografen Gambio på Järnvägsgatan, över dåvarande Konsum.
Med hjälp av hembygdsföreningens bild på huset 1954, och en bekant till föreningen, pryder nu dåtidens typsnitt en ny neonskylt ovanför Tjustbios ingång.
– Det känns fantastiskt roligt, säger Pelle Liljegren när han blickar mot skylten.
Pelle har jobbat i Tjustbios styrelse sedan 2014 då Sveriges biografer digitaliserades.
Då bidrog Västerviks kommun och Svenska filminstitutet till att exempelvis filmduken och projektorn kunde bytas ut för en summa av 700 000 kronor.
– Det var antingen att lägga ner, eller att digitaliseras.
Och lägga ner verkar det inte som att Tjustbio gör i första taget. Pelle visar runt i arkivet där protokoll sedan 1980-talet sparats.
– Det är viktigt att kunskapen som finns i föreningar inte dör ut, men de måste föryngras. Därför startade vi en förnyelsegrupp för fyra år sedan som jobbat aktivt med att locka nya medlemmar och göra bion mer inbjudande, berättar han.
Det har gett resultat. Förutom exempelvis en ny kiosk och en popcornmaskin har föreningen fått flera nya styrelsemedlemmar.
– Nya medlemmar tillåts uttrycka sin kreativitet, och pröva sina idéer. Man behöver inte fortsätta göra på ett visst sätt bara för att man "alltid gjort så".
Han visar in i biosalongen där hälften av stolarna bytts ut till skönare fåtöljer. Några stolsrader längst ned har också tagits bort för att få plats med sackosäckar, eller kanske bord att mötas vid.
– Fritids- och förskolebarn får komma hit gratis på loven, deras biljetter sponsras av det lokala näringslivet. Vi hade 200 barn här på påsklovet. Det är kul.
Nyligen har biografer i både Mariannelund och Vimmerby stängt för gott. Men Tjustbio i Gamleby finns kvar.
– Även om biobesökarna inte riktigt hittat tillbaka efter pandemin har vi klarat oss relativt bra, troligtvis för att Tjustbio drivs som ideell förening, säger Pelle.
Framöver hoppas han att de kan byta ut ljud- och ljussystemet för att kunna ordna konserter och teater. Han säger att det är särskilt viktigt med biografer på mindre orter.
– Film och kultur ska vara vardagsnära, och lättillgängligt för alla.
Den nya neonskylten, som kommer lysa om nätterna, blir pricken över i:t efter de senaste årens förnyelsearbete.
– Man måste ta vara på det som varit, men man kommer inte framåt genom att titta i backspegeln.