Tävlade i tårta

För 17:e året i rad tävlades det i tårtbakandets ädla konst på Åby herrgård i Gamleby. VT fick se smakprov på både uppfinningsrikedom och samarbete.

Koncentration. Rasmus Nyberg och Malin Edvall arbetar under tystnad.

Koncentration. Rasmus Nyberg och Malin Edvall arbetar under tystnad.

Foto:

Gamleby2014-12-19 21:18

Staffan Lindberg är verksamhetsansvarig på Åby herrgård i Gamleby och han är minst sagt nöjd.

– I år är det 23 lag som ställer upp med två deltagare i varje lag. De är överallt i hela huset, på fyra våningar, säger han entusiastiskt.

Tävlingen avgörs mellan högstadieelever och är årligen återkommande. Bottnar får man färdiggjorda, sedan gäller det att med åtta ingredienser blända både ögonen och smaklökarna på jurymedlemmarna.

Att baka den finaste eller godaste tårtan är det som gäller, även att några av lagen aspirerar på båda titlarna. Inget är lämnat till slumpen, en gedigen jury bedömer de 23 skapelserna, en kanske övermäktig uppgift?

– Nej, det blir bra till julbordet, då är magen redan uttänjd, säger Ann-Sofie Pettersson, en av jurydeltagarna.

Bland tävlingsdeltagarna finns olika grader av koncentration. På scenen i stora salen kavlar Tilda Eriksson marsipan på ett nästan hälsovådligt sätt.

– Vi gör snögubben från filmen "Frozen", säger hennes lagkamrat Jasmin Hadrous medan hon förbereder nästa moment i monteringen. Det stojas friskt och självförtroendet sviktar emellanåt men kommer fort tillbaka.

Kajsa Andersson och Alva Eklöv bakar en nutella- och hallontårta i form av en julklapp. De är inte helt förberedda, avslöjar de.

– Vi går helt klart på smak istället för till utseende, säger Alva Eklöv.

Längre bort är det full koncentration som gäller. Gustav W Jonsson och Olle Rydén är Gamlebys självutnämnda "epa-raggare".

– Vi ska försöka göra en lgf-skylt. Vi testade med god smak förra året men det gick inte något vidare, säger Olle Rydén.

Nora Eriksson och Evelina Svensson monterar små marshmallows på sin skapelse.

– Det ska bli ett får när den är klar, säger Evelina Svensson.

– Vi har faktiskt tränat en gång innan men då tog det väldigt lång tid, säger Nora Eriksson.

Från ett hörn i biblioteket hörs desperata röster. Det är Edvin Wretman och Robin Andersson vars snögubbe mer liknar en snöhög.

– Alltså det går inte jättebra just nu men det är kul. Vi kör på någon slags rutin, säger Robin Andersson.

Lite senare bestämde de sig för att göra en äldre form av biskopshatt istället.

Det är dags för tårtgenomgång och juryn lägger pannan i djupa veck. När de överlagt klart stod Evelina Svensson och Nora Erikssons fårtårta som vinnare i utseendekategorin. Smaktävlingen vanns av Emil Jonsson och Olle Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om