Tandborstning på förskolan förebygger karies

Allt fler sexåringar i länet har karies, enligt Folktandvården. En förebyggande åtgärd är tandborstning på förskolan.

Sandra Augustsson, Silje Johansdotter och Ville Ask Grönqvist borstar tänder tillsammans. Silje och Ville är väl medvetna om tandtroll och smuts på tänderna.

Sandra Augustsson, Silje Johansdotter och Ville Ask Grönqvist borstar tänder tillsammans. Silje och Ville är väl medvetna om tandtroll och smuts på tänderna.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2019-11-09 10:00

Tandkräm ligger utportionerad på en pappershandduk. Bredvid står en samling färgglada tandborstar i ett ställ. Barnen har ätit frukost och det är dags att borsta tänderna. 

I hela Sverige studerar Folktandvården sexåringarnas tänder lite extra och mäter hur stor andel av barnen som har karies. Undersökningarna visar att allt fler av Kalmar läns sexåringar har hål i tänderna.

– Vi får mer och mer ohälsa bland våra sexåringar och det har vi sett ända sedan 2014. Det har blivit en försämring, istället för att det skulle bli bättre för varje år, säger Cecilia Madsen, specialisttandläkare i barn- och ungdomstandvård, Folktandvården i Kalmar län.

En av åtgärderna, för att minska den dåliga tandhälsan, är Folktandvårdens satsning på tandborstning i förskolan. 

– Startar du livet med mycket karies är risken stor att det fortsätter resten av livet, eftersom det handlar om vad man har för vanor, säger Cecilia Madsen.

I Västerviks kommun har två förskolor valt att anta Folktandvårdens erbjudande. Barnen på fristående förskolan Hanna i Gamleby har borstat tänderna i många år. Förskolan Snövit i Västervik började först i februari i år och tänderna borstas direkt efter lunchen sittande vid matbordet.

– Det fungerar bra. Barnen uppskattar det och tycker att det är ett roligt inslag, säger Snövits rektor Ulrika Holmberg Stäringe.

Barnen på förskolan Hanna i Gamleby har borstat tänderna på förskolan så länge som verksamhetschefen Sandra Augustsson kan minnas, sedan några år tillbaka i samarbete med Folktandvården. Med jämna mellanrum levereras ny tandkräm och nya tandborstar från Folktandvården.

– Barnen får borsta själva, de får lära känna tandborsten och tandkrämen lite, säger Sandra Augustsson och berättar att föräldrarna är mycket positiva till satsningen och tandborstningen har en positiv effekt.

– Barnen blir medvetna om munhygien. De vill borsta tänderna och känner att det är bra för dem.

På förskolan Hanna borstar pedagogerna sina egna tänder samtidigt som barnen borstar sina.

Specialisttandläkaren Cecilia Madsen menar att satsningen handlar om att lära barnen en god vana. 

– Alla barn har inte en mamma och pappa som borstar deras tänder. En del kanske inte ens har en tandborste hemma.

Förekommer det att en del inte borstar tänderna?

– Absolut. Det är ingen självklarhet att alla borstar tänderna minst en eller två gånger om dagen, säger Cecilia Madsen.

Efter frukosten på förskolan borstar Ville Ask Grönqvist och Silje Johansdotter sina tänder. Ville har en blå tandborste och Silje en rosa.
Efter frukosten på förskolan borstar Ville Ask Grönqvist och Silje Johansdotter sina tänder. Ville har en blå tandborste och Silje en rosa.
Karta: Förskolan Hanna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!