– Det var min svägerska Anna som kom på att vi skulle skaffa fler krukväxter, säger Karin Andersson medan hon visar runt i säteriets huvudbyggnad.
Karin tände på idén och började samla växter, som hon placerade ut på fönsterbrädor och piedestaler.
På en helt dold piedestal står en Karlbergare, eller svensk murgröna som den också kallas.
– Jag köpte den som en liten stickling för fem kronor på Röda korset i Vimmerby för två och ett halvt år sedan, säger Karin.
Bara synen av Karlbergaren talar sitt tydliga språk.
– Krukväxterna bara älskar det huset. Det finns inga element och huset går i vila på vintern. Många av exemplaren har blivit jättestora.
Karin Andersson köpte fler växter, det faktum att de trivdes så bra sporrade henne. I sitt samlande och införskaffande kom hon i kontakt med genbankskuratorn Karin Persson på Sveriges lantbruksuniversitet.
– Hon ansvarar för att olika sorters krukväxter bevaras i Sverige. Hon sammanställer också växters historia, dokumenterar hur gamla de är, varifrån de kommer och om det finns någon trevlig historia kring växterna, säger Karin.
De krukväxter som Karin Persson ser till att bevara är de som har en väl dokumenterad odling före år 1960. Karin Persson ansvarar för Krukväxtuppropet och Lök- och knöluppropet, rikstäckande inventeringar av krukväxter, lökar och knölar.
Torsdagen den 14 oktober kommer Karin Persson till Åkerholm för att föreläsa.
– Karin är väldigt duktig och kunnig. Hon ska prata om hur krukväxterna kom till Sverige. Hon kommer lyfta fram ett 20-tal växter. Vi tänker också försöka visa alla växter som finns i huset under kvällen, säger Karin Andersson.
Både Anna och Karin Andersson bor på Åkerholm med sina familjer. De är gifta med bröderna Urban och Peter Andersson.
– Vi äger och driver Åkerholm tillsammans, arrenderar ut jordbruksmarken och tar hand om skogen själva, säger Karin Andersson.
Krukväxtföreläsningen är bara början på en serie evenemang som går under det gemensamma namnet "Afton på Åkerholm".
– Vi kommer att fortsätta med det konceptet med lite olika teman framöver, säger Karin Andersson och avslöjar att Karin Persson kommer tillbaka till våren.
Då ska hon prata om pelargoner.