Under kursens gång har deltagarna fått lära sig allt från hur man får till bra matjord till var det är bäst att plantera olika sorters växter. Allt för att få till en så hållbar odling som möjligt.
– Nu har vi hållit på i snart ett år och har kommit till tillvaratagandet av skörden, säger Hillevi.
Hon har pratat om de olika metoderna som att torka, salta, sylta, lägga in i ättika och frysa. Men just mjölksyrning får deltagarna även prova på rent praktiskt.
Hillevi förklarar att mjölksyrning innebär att bevara grönsakerna genom att sätta igång en syrningsprocess som gör att de kan hålla i många år. Så länge man inte öppnar burken och släpper in syre.
Processen med att syra grönsaker kallas också fermentering. Det fungerar tack vare bakterier, som sätter igång processer och bildar ämnen som bevarar grönsakerna.
– Faktum är att det inte enbart är en konserveringsprocess eftersom det har visat sig att det i många fall ökar vitamininnehållet i grönsakerna, säger Hillevi.
Först bildas en sorts bakterier som sänker ph-värdet och skapar en sur miljö.
– Men de är lite som människan, de skapar en miljö som de tills slut inte själva kan leva i.
Då har en perfekt miljö i stället skapats för mjölksyrebakterierna som tar över. Det har alltså ingenting med mjölk att göra, men det är samma släkte bakterier som först hittades i sur mjölk och därför fick namnet.
Den viktigaste ingrediensen för syrade grönsaker, förutom själva grönsakerna, är salt. Saltet gör nämligen att förruttnelseprocessen inte startar innan ph-värdet har sjunkit och syraprocessen kommit igång.
Men det måste vara precis rätt mängd salt. För lite – så kan grönsakerna börja ruttna och förstöras. För mycket – så går processen för fort och förstör smaken. Det får heller inte vara jod i saltet, eftersom det dödar bakterierna som ska arbeta.
Och om man tillsätter vatten måste det kokas först för att få bort klor, som också verkar bakteriedödande.
– Det är också viktigt att använda ekologiskt odlade grönsaker eftersom de konventionella kan innehålla rester av bekämpningsmedel som förstör, säger Hillevi.
Hennes egen syrade favorit just nu är kimchi gjord på egenodlad savoykål.
– Det blir jättebra. Jag väljer savoykål i stället för salladskål eftersom det fungerar bättre att odla i Sverige.