Många av Gamlebygymnasiets elever bor på skolans internat och många delar rum. All mat serveras på skolan och på kvällstid finns personal på plats som håller i fritidsaktiviteter för eleverna. Det mesta går att få hjälp med.
– Men vi kan inte lägga och stoppa om eleverna, säger Sofie Alvarsson, skolans rektor.
Däremot händer det att personalen får gå och väcka elever på morgonen.
– Eleverna brukar också ha koll på varandra och ringa till kompisar som har försovit sig, säger Håkan Ringdahl, som är ansvarig för skolans internat.
Danielica Eklind, Emil Rydberg, Lucas Björnholm och Theodor Myrenius Krantz är andra- och tredjeårselever på skolan. De var alla med och lyssnade på sömnföreläsningen som hölls av livsstilspedagogen Anna Nygren förra läsåret.
– Föreläsningen var rätt lång, men det kändes inte så för det var så intressant, säger Lucas Björnholm.
– Ja, i vanliga fall händer det att många tar fram telefonen under lektionerna, men på den här föreläsningen såg jag inte en enda telefon, säger Theodor Myrenius Krantz.
Tanken att bjuda in eleverna till sömnföreläsning kom till Sofie Alvarsson av en tillfällighet.
– Jag var ansvarig för programmet på en stor konferens i Uppsala och då blev jag tipsad om Anna Nygren som föreläser om sömn. Därför valde jag att bjuda in henne till skolan. Hon är jätteduktig och eleverna lyssnade verkligen på henne, säger Sofie Alvarsson.
Ambitionen är nu att bjuda in till sömnföreläsning även i fortsättningen, enligt Sofie Alvarsson. Det är viktigt att eleverna förstår att bra sömn påverkar studieresultaten positivt.
Danielica Eklind, som läser sista året på skolan, berättar att hon inte hade koll på att sömnen var så viktig.
– Förut var jag jättestressad när jag hade prov och läxor och jag satt uppe halva nätterna. Men sömnen är viktigare än att plugga på nätterna, så nu läser jag en stund på kvällen och sen går jag och lägger mig och sover. Det funkar mycket bättre, säger Danielica Eklind.
Emil Rydberg trodde inte att man behöver så mycket sömn som man gör.
– Det är viktigare än man tror, helst ska man sova minst nio timmar. Jag trodde det räckte med sju, säger Emil Rydberg.
Danielica, Emil, Lucas och Theodor är överens om att det är lätt att sova för lite när man bor på internat.
– Det är ingen förälder som stoppar en, det gäller att ha mycket självkontroll, säger Theodor Myrenius Krantz.
– Ja, det krävs mycket eget ansvar, men nu när jag går i tvåan tar jag tillvara på sömnen lite bättre än i ettan, säger Lucas Björnholm.
Eleverna lyfter fram mobiltelefonens betydelse i sömnsammanhang.
– På föreläsningen fick vi veta att man ska lägga ifrån sig telefonen en timme innan man ska gå och lägga sig för att kunna varva ner. Ärligt talat så testade jag det en vecka, men nu åker telefonen fram igen, säger Theodor Myrenius Krantz.
– Ja, telefonen tar över mer än man tror, säger Emil Rydberg.
Emil Rydberg menar att det ofta händer att han vaknar och egentligen känner att han borde ha gått och lagt sig lite tidigare.
– Jag sov faktiskt nio, tio timmar redan innan, men jag har tagit fasta på att det är bra att idrotta mer, ha rutiner och försöka lägga undan telefonen, säger Theodor Myrenius Krantz.
Lucas Björnholm satsade på att försöka sova mer direkt efter att han lyssnat på sömnföreläsningen, men det håller han inte fast vid jämt.
– Det blir lätt sena kvällar, speciellt när man går i ettan vill man träffas och umgås. Och det blir så nu med. Så länge man tar hand om skolan så går det, säger Lucas.
– Och om man mår bra kanske det räcker att sova åtta timmar, tillägger Emil.