Det säger Akko Karlsson, samordnare för värdfamiljsnätverket i Västervik, som under snart ett års tid hjälpt ukrainare som befinner sig i Västerviks kommun.
– Vi har en del ukrainare som har bott hos sina värdfamiljer i snart ett års tid. Jag har full respekt om värdfamiljerna har behov av att avbryta.
Akko Karlsson har redan fått signaler om att några ukrainare behöver flytta.
Men det är ännu inte klart var de ukrainare som snart står utan bostad ska ta vägen. Därför efterlyser nätverket nya värdfamiljer och tips på bostäder att hyra.
Värdfamiljsnätverket hyr för tillfället en korridorlänga i Gamleby av Bostadsbolaget. Där skulle fler kunna flytta in. Men kontraktet går ut sista mars.
– Vi tittar just nu på möjligheterna och undersöker hur vi ska fortsätta. Vi i nätverket har hittills varit garanter för att hyran i Gamleby betalas.
Akko Karlsson berättar att planen är att säga upp kontraktet.
– Sen ska vi prata med kommunen och Migrationsverket om framtida finansiering. I slutändan handlar det om vem som betalar hyran.
Planen är att boendet i Gamleby ska finnas kvar, enligt Akko Karlsson. Med ett nytt hyreskontrakt.
– Längan i Gamleby är ganska funktionell. Det är socialt och det ligger geografiskt bra med bra kommunikationer. Det är också ett billigt boende i jämförelse med att hyra lägenhet.
Samtidigt vore det bättre att bo i lägenhet för en del, menar Akko.
– För de som är yrkesarbetande är ju ett hyreskontrakt det bästa alternativet, men i dag är det tyvärr fullt på bostadsmarknaden i Västervik och Gamleby. Men vi vet att det finns boenden i Gunnebo och vi har faktiskt familjer som har flyttat dit.
Är det många ukrainare som har kommit hit som har fått jobb?
– Ja det är det, många har fått jobb och många av dem jobbar deltid. Men det är naturligtvis en del som fortfarande söker.
De ukrainare som bott i värdfamiljer har haft det lite enklare att ta sig in på arbetsmarknaden, menar Akko.
– De har fått ingångar till arbetslivet på ett helt annat sätt än de som exempelvis bor på resorten via Migrationsverket.
Hon tillägger att det dock inte är säkert att ett anställning gör det lättare rent ekonomiskt för de ukrainska familjerna.
– Vi har en mamma som jobbar deltid. Anställningen har inneburit att hennes barn och barnens mormor förlorat dagersättningen, för att mamman har en inkomst. Det är ganska tuffa premisser, säger Akko Karlsson.