Skolans rektor, Märta Jensen, välkomnar åtgärdskraven och menar att man på flera punkter redan jobbar med den kritik som Skolinspektionen riktar:
– Sammantaget har vi sett inspektionen som något positivt, säger Jensen och poängterar att man alltid kan bli, och kan göra, bättre.
Myndigheten har under besök i januari månad sett brister på gymnasiet där bland annat undervisningstimmar i ämnet svenska krockar med praktik, att undervisningen i sexualitet, samtycke och relationer inte genomsyrar alla skolår och att eleverna inte informeras tydligt nog i vad för rättigheter de har gällande att läsa om kurser som man av någon anledning riskerar att få underkänt betyg, F, i.
Har problemet med att elevers praktik krockar med svenskundervisningen pågått länge?
– Det har varit ett problem från år till år, men vi har tittat på olika lösningar.
Problematiken, förklarar Jensen, ligger i att elevernas praktik är säsongsbunden utefter de program som läses. Detta gör att svenskkurserna läses programgemensamt och att vissa elever är borta enskilda veckor – inte att kursen helt faller bort.
Vad det gäller undervisningen i sexualitet, samtycke och relationer, det som tidigare kallades sex och samlevnad, poängterar Jensen att läroplanen för detta ändrades vid starten för detta läsår.
– Det är ett nytt område som stärkts även i gymnasieläroplanen.
Tanken är att undervisningen ska kunna implementeras i större utsträckning än i de naturvetenskapliga ämnena. För detta krävs fortbildning av lärare, vilket skolan jobbar med.
Hur har ni jobbat med information kring omläsning av underkända kurser?
– Vi har sedan tidigare tryckt på möjligheten för att göra prövning i kurser man inte klarar av. Här har vi haft tryckt information, det har vi inte haft för möjligheten att läsa om en kurs.
Skolinspektionen har sagt att de synpunkter som framkommit ska åtgärdats senast september i år. Hur jobbar ni vidare med detta?
– Vi jobbar vidare med det på olika sätt. Huvudmannen, rektor och biträdande rektor ska se över rapporten som kom från Skolinspektionen i detalj och även ha möte med inspektionen för följdfrågor. Arbetet pågår redan nu.
Gamlebygymnasiet är en friskola där Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge står som huvudman och ytterst ansvarig för att se till att skolan följer de regler som finns kring undervisningen. Skolinspektionen är en statlig tillsynsmyndighet.