Projektet med vandringshindret Rödja kvarn har pågått i flera år. Studenter från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har tagit fram förslag på alternativa vägar för fisken.
Att riva den stensatta dammvallen hade förstås varit det snabbaste och enklaste sättet att lösa problemet, men då hade samtidigt kulturhistoriska värden gått förlorade.
– Det hade varit synd. Den är rätt mäktig, säger Dennis Wiström, projektledare på Västerviks kommun, med en blick på stenväggen i ån.
Lösningen blev en kulvert förbi. Utanför det stora röret ska det bli en vilopöl för fisken och sedan en "hårnålskurva" på vägen ner mot ån.
– Det blir mindre fall i fiskvägen än vad vi har i ån, säger Wiström.
I botten på den nya åfåran genom lerjorden läggs en geotextilduk som erosionsskydd och sedan lekgrus och stenar. Framöver ska allt vatten gå den här vägen, och genom vallen bara i snösmältningen.
Totalkostnaden för det här alternativet väntas stanna på cirka 200 000 kronor, vilket kan jämföras med det dyraste alternativet i studenternas förslag, som låg på 1,3 miljoner.
Det är Johan Djerf och Johan Jönsson från Maskinring Öst som gör det praktiska arbetet på plats. De räknar med att allt ska vara klart om ett par veckor.
Fiskerikonsulent Ola Helmerson gläds åt de förbättrade förhållandena för havsöringen, som i höst kan ta sig hela vägen upp till sjön Rummen och nå många nya lekplatser i ån.
– Man får väldigt fina uppväxtplatser, konstaterar han.