Kim Hild är pressinformatör på polisen i region syd, som består av de fyra länen Kalmar, Kronoberg, Skåne och Blekinge.
Hur vanligt är det att folk ringer polisen om hundar i varma bilar?– Det är väldigt, väldigt vanligt, särskilt på sommaren. Det är åtminstone ett samtal om dagen, ibland flera. Vi är tacksamma att det är så många som hör av sig.
Polisen skriver på sin hemsida att man aldrig ska lämna barn och djur i en varm bil. Den som ser något sådant, uppmanas att i första hand kontakta polisen.
Om läget är akut, har man rätt att agera enligt brottsbalkens nödbestämmelser och krossa en bilruta, om det behövs. Är det fråga om nödläge, blir man inte straffad för det och behöver alltså inte betala skadestånd.
– Men det är bra om man är två personer, så att man har någon som kan styrka ens uppgifter, och att man kontaktar polisen först, säger Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen.
Han tycker också att det är en bra idé att ta en bild på hunden eller barnet innan.
Håkan Persson är vakthavande befäl på räddningstjänsten i Västervik. Han uppmanar folk att inte lämna barn och djur i bilen, om det finns risk att den blir överhettad. Det gäller inte bara spädbarn, utan även barn som är lite äldre.
Om det är svårt för polisen att rädda dem som är i bilen, kan räddningstjänsten alltid ta sig in med sina verktyg.
Men det bästa är förstås om allt detta kan undvikas, genom att barn och hundar inte lämnas kvar i varma bilar.