De flesta hundar blir kraftigt påverkade av ormbett och kan ge allvarliga skador.
– Det är väldigt olika från fall till fall när det gäller ormbett på hund. Men man ska absolut ringa en veterinär om hunden blir ormbiten, säger AnnCharlott Johansson, veterinär på Distriktsveterinärerna i Gamleby.
Anser veterinären att det går att behandla på plats ger man hunden smärtstillande och vätska under huden. Men visar hunden på allvarliga symptom remitteras den till ett djursjukhus där den får akutvård.
– Det beror på hur mycket gift som ormen sprutat in och storleken på hunden.
Bettet ger kraftigt ömmande svullnad som ökar i storlek. Hunden får mycket ont, blir trött och kan drabbas av chock. De flesta bett sker i området kring nosen och tassar.
På Valla djursjukhus i Linköping behandlas hundar som blivit ormbitna och kräver mer avancerad vård. Veterinär Alexander Then säger att ägaren till hunden ska ringa innan man kommer in.
– Vi ställer frågor som gör att vi kan förbereda oss. Tiden är avgörande. När hunden kommer in gör vi ännu en kontroll och bedömer veterinären att det är behov av serum så ges detta.
Serum är ett antitoxin som direkt binder och neutraliserar ormgiftet. När hunden fått serum krävs en god övervakning eftersom en del hundar kan reagera med en allergireaktion. Det är bara på djursjukhusen som hunden kan få serum eftersom det är en kostsam medicin som även kräver en god övervakning när det ges.