Ett 20-tal personer mötte upp till skogsdagen, som delvis hölls på Gamlebygymnasiet och delvis ute i skogen. Deltagarna var elever samt personer verksamma inom jordbruket och skogsbruket.
Inbjuden gäst var drönarpiloten Stefan Haggö från Skåne. Han ingår i Drönartjänst, ett nätverk med ett 20-tal drönarpiloter från olika län, med olika kompetens och utrustning.
Ett exempel på sådant som Stefan Haggö gör, med hjälp av drönare, är karteringsuppdrag. Då flyger drönaren runt och tar bilder över en viss yta. Utifrån dessa bilder skapas en karta över området. På så vis kan man få en helt ny och aktuell karta över ett hektar på bara några timmar.
Simon Halling Ekmåne på Hushållningssällskapet jämför med hur det var för bara några år sedan:
– För tre år sedan tyckte vi att flygfoto vartannat år var jättebra.
Drönare kan användas till många uppgifter inom jordbruket och skogsbruket, beroende på vilken utrustning maskinen har.
En multispektral kamera kan se skillnad på olika slags grödor och visa hur de mår, vilket gör att eventuellt bekämpningsmedel kan sättas in på rätt ställe och inte över hela ytan, om det inte behövs.
Med drönare kan man planera skogsbruket bättre, och undvika att köra sönder marken, vilket sparar både pengar och naturen.
Maskinen kan också användas till diverse inventeringsuppdrag i skogen, till exempel vid stormskador och angrepp av granbarkborre.