Det är fortfarande väldigt osäkert när silon i Gamleby kan rivas. Och om den kommer att rivas.
Den nuvarande preliminära planen är att rivningen ska ske 2027.
Men bakom årtalet finns ett frågetecken.
– Den stora problematiken är det kärva ekonomiska läget. Kommunens ekonomi i år och de kommande två åren ser väldigt tuff ut. 2027 ser det lite ljusare ut, säger Rickard Ljunggren, mark- och exploateringsingenjör vid Västerviks kommun.
Frågetecknet bakom 2027 beror på att mycket kan hända under de närmaste åren. Kommunen kanske plötsligt har flera saker som ligger och väntar på att bli verklighet inför 2027.
– Det kommer bli en prioriteringsfråga om vad som är viktigast.
Rickard Ljunggren förklarar att han och hans kollegor pratar om "måste ha" och vad som är "trevligt att ha" just nu.
– Det som man prompt inte måste göra just nu väntar vi med. Silon är en typisk sån grej. Det är inte så att man måste riva den precis nu, säger Rickard Ljunggren.
Det har dessutom dykt upp ett förslag om att använda silon till beredskapslager för livsmedel.
– Frågan är egentligen om det finns andra viktiga användningsområden som man bör beakta innan man bestämmer sig för att riva, säger Rickard Ljunggren.
Han tillägger att han och hans kollegor bara tittat på frågan som hastigast och att han är tveksam till om det är realistiskt att förvara mat i silon.
– I dagsläget finns det stora mängder fågelspillning inuti silon och det kan bli problem med att sanera byggnaden.
Vad tror du att rivningen kan komma att kosta?
– Varje silorivning har sina unika förutsättningar. Det beror på hur mycket transporter som krävs, hur mycket föroreningar som finns, och så vidare. Dessutom är det först under själva upphandlingen som vi får priset.
Rickard Ljunggren poängterar att det inte heller är säkert att kommunen väljer att gå vidare med rivningen efter en upphandling. Det beror på prislappen. Om det skulle kosta för mycket kanske kommunen avvaktar.
Vad finns det för vinster med att riva silon?
– Det skulle vara ett sätt att göra området lite mer inbjudande än vad det är i dag. Silon är en riktig koloss och inte jättetrevlig att titta på, utan att för den skull förringa det landmärke som den trots allt är.
Rickard Ljunggren berättar att kommunen tänker bjuda in till en workshop i slutet på året. Den ska handla om vad hamnområdet kan användas till i framtiden.