Rekordmånga viltolyckor i år – här är djuren som drabbas mest

Det ser ut att bli rekordmånga viltolyckor i Västerviks kommun i år. Största ökningen svarar rådjuren för, men älg och hjort ligger också högt.

Varningsskylt. Eftersöksjägare Roger Lundberg i Gamleby med en skylt som varnar för korsande hjort. Olyckorna med hjort har ökat i kommunen.

Varningsskylt. Eftersöksjägare Roger Lundberg i Gamleby med en skylt som varnar för korsande hjort. Olyckorna med hjort har ökat i kommunen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Gamleby2016-12-05 12:23

Roger Lundberg i Gamleby är samordnare för eftersöksgruppen i Västerviks Norra jaktvårdskrets, som har ett tiotal eftersöksjägare.

Han tror att det kommer att bli rekord i antal viltolyckor i år.

Redan nu – siffrorna är från den 29 november – ligger vi över fjolåret och åren innan dess på flera djurslag, som rådjur, kronhjort och älg, och året är inte slut än. För dovhjorten är det bara ett djur till innan vi hamnar på samma nivå som helåret 2015, då 165 dovhjortar dog i trafiken.

Många rådjur

När det gäller älgolyckor ligger vi på samma nivå som för hela året innan, 38 stycken. Där har den värsta tiden nu passerat med brunst och älgjakt, men fortfarande finns det förstås risk för olyckor.

Olyckorna med kronhjort ligger högre än siffrorna för de senaste tre åren. Här sker överlägset flest olyckor i den södra kommundelen, medan norra kommundelen har fler olyckor med dovhjort.

När man tittar på siffrorna, ska man också ha i åtanke att statistiken dessutom släpar efter.

Eftersöksjägaren ska skriva sin rapport så snart som möjligt efter olyckan, men senast inom en månad.

– Det som är oroväckande är att det ökar på rådjur så mycket, säger Roger Lundberg.

Antalet rådjursolyckor har legat ganska stadigt på drygt 2 000 per år i Kalmar län de senaste åren, men i år är vi redan uppe i drygt 3 000.

– Det blir stora kostnader för samhället med alla olyckor, konstaterar Lundberg.

"Håll hastigheten"

Den gångna, milda vintern gynnade rådjursstammen, samtidigt som avskjutningen har minskat. Jägarna har medvetet hållit igen på avskjutningen, eftersom ett par snörika vintrar decimerade stammen. Sedan är också kött från dov och kron mer eftertraktat.

Kalmar län ligger högt i landet på viltolyckor och Västerviks kommun ligger högt i länet.

Hur ska man undvika viltolyckor?

– Var uppmärksam och håll hastigheten. Man hinner lättare reagera, om man kör långsammare, säger Roger Lundberg.

I gryning och skymning är risken för viltolyckor som störst. Och det är inte garanterat fritt från djur på vägbanan, bara för att det är viltstängsel. Det finns alltid öppningar de kan smita in genom, eller där stängslet tar slut.

Man ska också tänka på att vid sträckor med vajerräcken kan djuren komma ut på vägen väldigt fort, eftersom de hoppar över räcket.

Nära åkrar med höstraps och majs är det också värt att ha extra koll, både för sin egen och för djurens skull.

Viltolyckor

Hittills i år har nästan 49 000 viltolyckor rapporterats till polisen i Sverige. Flest olyckor är med rådjur. De står för 37 600 av alla viltolyckor i år.

Näst vanligast är älg. Hittills i år har nästan 5 000 älgolyckor anmälts till polisen. Vildsvin är det tredje vanligaste djuret som blir påkört av motorfordon, hittills nästan 3 700. Sedan kommer dovhjort med 1 800 olyckor.

Bland övriga påkörda djur kan nämnas 45 uttrar, 24 örnar, 21 lodjur och elva vargar. Förutom ovan nämnda djur ska man anmäla kollisioner med kronhjort, mufflonfår, järv och björn.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om