Rebecka vill väcka skaparlust hos andra

För tre år sedan gick flytten från Stockholm till Gamleby för Rebecka Bizzi. Nu driver hon ett företag där en av idéerna är att kunder ska få komma hem till henne och vara kreativa en stund.

Rebecka Bizzi vill sprida skaparglädje. Smyckena är ihopmonterade, det är alltså inte smide det handlar om.

Rebecka Bizzi vill sprida skaparglädje. Smyckena är ihopmonterade, det är alltså inte smide det handlar om.

Foto: Andreas Johansson

Gamleby2023-09-09 08:00

Den större delen av företagandet är inriktat mot grafisk design och animation, Rebecka har en kandidatexamen i de ämnena, men ett av hennes stora intressen är att skapa i olika former. Hon jobbar gärna med film och har en bakgrund inom musik och teater, bland annat.

Delen som nu erbjuds handlar om att i hennes hem få skapa egna smycken, amuletter, nyckelringar eller lite vad man vill.

– Det började med att min systers nyckelring hade gått sönder och jag tänkte köpa henne en ny. Men så funderade jag på att göra en själv. Och så blev det bara "klick, klick, klick" på internet och sedan hade jag massor med saker hemma. Det var svårt att sluta.

Ett tag var hon nästan besatt av smyckesskapandet. Men nuförtiden är det mycket annat som tar tid, så tiden för att själv tillverka smycken finns inte riktigt. Då föddes idén om att låta andra komma och skapa.

– Jag är väldigt kreativ, jag kan hitta en pinne i skogen och göra något av den.  Den här tröjan har jag gjort själv, utan symaskin, det har jag ingen, säger Rebecka och pekar på tröjan hon har på sig.

– Jag funkar lite så, det finns saker att skapa hela tiden.

På arbetsbordet finne en uppsjö av askar med kristaller, trådar, tyg, tänger, amuletter och berlocker.

– En mamma med två barn har varit här än så länge, det är en ny idé det här, men det var jätteroligt. Men jag insåg också att det måste finnas en tidsgräns, så at det inte springer iväg för mycket.

Man får ett par tre timmar på sig, Rebecka visar då hur man kan göra och är med i arbetet för de delarna som kan vara svåra att få till.

– Eller så får man köra på själv, utan att jag styr så mycket.

Flytten till Gamleby var inte helt planerad, det bara blev så under coronapandemin. Nu trivs hon i den nya hemorten.

– Jag pluggade på distans och bodde i Norge i ett litet rum. Min mamma har bott här länge, min syster har också flyttat hit. Jag kunde få en hel lägenhet här för samma peng som jag hyrde rummet för där, plus att jag bor nära familjen nu.

Men en av nackdelarna med att bo på en mindre ort är att det ibland inte händer så mycket som i större städer.

– Och om det här kan bli en sådan sak man kan hitta på tillsammans vore det kul. Om jag bara ger någon lite skaparglädje så har jag lyckats, tänker jag. Målet är att i alla fall inte gå minus på det här, haha!

Det kan vara väldigt pilligt, men de flesta brukar klara det bra, med lite hjälp.
Det kan vara väldigt pilligt, men de flesta brukar klara det bra, med lite hjälp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!