Psykologen om trakasserierna: "Inte alls förvånad"

Mer än hälften av alla tjejer har någon gång utsatts för hat och hot på nätet. Det visar en internationell studie från Plan International.

Malin Rekke, som är legitimerad psykolog, är inte förvånad över resultatet.

Malin Rekke, som är legitimerad psykolog, är inte förvånad över resultatet.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2020-10-05 18:00

Det spelar ingen roll var man bor i världen. När Barnrättsorganisationen Plan international frågar 14 000 tjejer, som bor i 22 olika länder, om flickors utsatthet på nätet så framkommer liknande svar. 58 procent av de tillfrågade har utsatts för trakasserier på sociala medier och av de som utsatts har närmare hälften hotats med fysiskt eller sexuellt våld.

– Jag blir inte alls förvånad över resultatet. Många av de flickor, som jag har träffat eller pratat med, tar upp hur utsatta de känner sig på nätet, säger Malin Rekke, legitimerad psykolog, som tidigare har tidigare arbetat som skolpsykolog i Västerviks kommun och numera arbetar på Bris, Barnens rätt i samhället. 

Hon berättar att ingen av tjejerna, som hon har pratat med, har berättat för någon vuxen om det som har hänt. Malin Rekke menar att många skuldbelägger sig själva och att det är ett skäl till att de väljer att inte berätta.

– Vi måste se till att de unga vågar prata med oss vuxna om det som händer på nätet. Det är inte deras ansvar, det är vårt, säger hon.

Ett sätt att underlätta och öppna upp för samtal är att fråga "hur var det på nätet i dag" lika ofta som man frågar hur det var i skolan.

Enligt studien sker de flesta av trakasserierna på Facebook. 9 procent av de som utsatts för trakasserier uppgav att förövaren var en person som de inte var vän med på sociala medier, 11 procent att de utsatts för trakasserier av en partner och 21 procent uppgav att de utsatts av en vän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!