– Vi blev förvånade över att yttrandet var så kritiskt, säger han, men lägger till att det som framförs inte är något som får dem att skrinlägga planerna.
– Vi kommer att göra de förtydliganden och de utredningar som krävs för att miljöprövningsdelegationen ska kunna fatta sitt beslut, säger han.
På en punkt har länsstyrelsens miljöenhet och projektledningen helt olika syn. I länsstyrelsens yttrande såg man det som en riskfaktor att man lägger en biogasfabrik på en plats där det tidigare varit ett asfaltsverk. Man befarar att det finns risk för att föroreningar från den gamla verksamheten sprids.
– Vi ser tvärtom platsen som en styrka. Det måste vara bättre att lägga anläggningen på en plats där det varit en industri än att ta skog- eller åkermark i bruk för att bygga anläggningen. Kommunen har undersökt marken och den är lämplig, säger Ruben Havsed.
I närheten finns en bergtäkt. Länsstyrelsen ifrågasatte om det var lämpligt att lägga en biogasanläggning nära täktverksamheten där det förekommer sprängningar.
– Vi har undersökt den saken, om det finns en risk att en sten får fart vid en sprängning och landar hos oss. Det ska inte vara en risk.
Kan inte sprängningarna orsaka vibrationer?
– Avståndet mellan bergtäkten och vår anläggning är så stort att det inte blir stora vibrationer. Så känslig för vibrationer är inte anläggningen, svarar Ruben Havsed.
En tredje kritisk punkt var den gamla deponi som finns i närheten, och risken för att gamla föroreningar sprids om man bygger en stor anläggning i närheten.
– Risken för föroreningar blir mindre om det byggs en anläggning med en bra dagvattenhantering än att det är som i dag, svarar Havsed.
Han menar att risken är större i dag för att föroreningar sprids när regnvatten rinner från den gamla asfaltsverkstomten och lakar ur den gamla deponin.
Finns det några alternativa placeringar i Gamleby stället för Heda?
– Vi tittade på två andra platser, men det här var den bästa. Det handlar inte bara om miljö, utan också vad som är genomförbart tekniskt, logistiskt och ekonomiskt
Ruben Havsed säger att hittills har bolaget känt medvind med en positiv inställning till biogasplanerna från Västerviks kommun och från landshövdingen i Kalmar län.
– Det här är en satsning som är positiv för det lokala lantbruket och som gör trakten runt Gamleby mer självförsörjande när det gäller bränsle.