– Vatten är unikt på många sätt, inte minst för att vi har det överallt, säger Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds tekniska högskola
Men vad är det då som gör vatten så unikt?
– Det är en jätteliten molekyl. Andra molekyler i samma storlek är oftast gaser, säger Ulf Ellervik.
Han förklarar att anledningen till att vatten är flytande när andra vätskor skulle bli till gas, är att vatten hålls ihop med vätebindningar. Vattnet kan också binda till joner av olika slag. Det är därför salt löser sig så lätt i vatten.
Allt naturligt vatten innehåller lösta ämnen, främst salter. Ett avjoniserat vatten är alltså ett vatten som inte innehåller salter och då inte heller leder ström – eftersom det är jonerna i vattnet, inte vattnet i sig, som gör det.
– Därför använder vi högrent vatten i våra instrument, där små mängder joner annars skulle kunna störa analysen. Av samma anledning används det också för att tvätta elektronik.
– Men plockar man bort jonerna ändrar det inte på vattnets egenskaper.
Ska vatten däremot lösa fett så behöver vätebindningarna brytas. Eftersom det kostar energi reagerar vattnet genom att stöta bort fettet
– Tänk på matolja i ett vattenglas när du ska göra en dressing. För att olja ska blandas med vatten behövs ett ytaktivt ämne, som lägger sig i gränsskiktet. Tvättmedel är ett sådant ytaktivt ämne.