Politikerna positiva till affär

En affär som är positiv inte bara för Gamleby utan hela Västerviks kommun. Den bilden ger Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M).

Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) välkomnar etaberlingen i Gamleby.

Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) välkomnar etaberlingen i Gamleby.

Foto: Ulrik Alvarsson

Gamleby2021-11-18 14:33

För en gångs skull låter kommunstyrelsens ordförande och den ledande oppositionspolitikern i Västervik samstämmiga. Båda säger att det är skönt att affären gått i lås. Den har föregåtts av en lång tid av förhandlingar.

– Man kan säga att vi arbetat intensivt med det här sedan i somras, och dessförinnan i kanske ett halvår, säger Dan Nilsson (S).

På en punkt är båda eniga. Egentligen hade de gärna sett ett helt och hållet privat ägande av fabriksbyggnaden, men omständigheterna gjorde att kommunen fick gå in i en aktiv roll.

– Det är inte så lätt att få till stora investeringar i mindre orter, säger Dan Nilsson.

Båda pekar på att det finns en klausul i avtalet som ger Topformula möjlighet att längre fram köpa tillbaka industrifastigheten.

– Vi ser inte Tjust fastigheter som en långsiktig ägare till fabriken, säger Dan Nilsson.

Hjalmarsson ser det som positivt att det inte bara blir en ren tillverkningsenhet. In i lokalerna flyttar ett företag som äger den produkt man tillverkar. Han trycker på att avtalet innebär att även Topformula gör stora investeringar i fastigheten.

– Det bådar för att det finns ett seriöst, långsiktigt intresse från bolagets sida.

I den positiva sidan av vågskålen ligger nya arbetstillfällen och att en stor industribyggnad med ett väl synligt läge i Gamleby inte längre kommer att stå tom. När Akzo Nobel lades ner försvann 160 arbetstillfällen på orten. Under de efterföljande åren drabbades Gamleby även av några mindre nedläggningar.

– På kort sikt blev det inte så farligt. Fabriken lades ner under en högkonjunktur. Väldigt många kunde få jobb. Andra gick i pension. På längre sikt däremot har norra kommundelen lidit av en näringslivssvikt, säger Hjalmarsson.

Han tror att utöver de 40 direkta arbetstillfällena på fabriken, så kan etableringen innebära jobb för olika underleverantörer.

En utmaning blir att hitta kompetent arbetskraft till fabriken. Enligt Dan Nilsson är det en fråga som man diskuterat.

– Västervik Framåt är inkopplad i den frågan sedan tid tillbaka.

Harald Hjalmarsson tycker sig se en cirkel som sluts. En del av fabriksbyggnaden var en gång i tiden ett livsmedelsföretag. En del äldre Gamlebybor minns att fastigheten kallades för "moset", eftersom man förädlade frukt här. Nu blir det åter en verksamhet inom livsmedelsbranschen, kosttillskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!