De säkrar kraftledningen utanför Gamleby för berguven

Berguvar sitter gärna på kraftledningsstolpar, men riskerar att dö om de kommer emot strömförande delar. Nu prövas ett nytt sätt att göra det säkrare.

Kent Gullquist, Joakim Sandvik, Björn Persson och Larsgunnar Nilsson gläder sig åt att det har blivit säkrare för berguven.

Kent Gullquist, Joakim Sandvik, Björn Persson och Larsgunnar Nilsson gläder sig åt att det har blivit säkrare för berguven.

Foto: Anna Erlandsson/Larsgunnar Nilsson

Gamleby2024-09-16 20:00

Under en kraftledning utanför Gamleby hittades en död berguv 2023. Den hade kommit emot oisolerade delar av ledningen och dött av en elchock. Det var startskottet för ett samarbete mellan Berguvsgruppen i Tjust och Eon, där man berguvssäkrar kraftledningen.

Pilotprojektet har nu resulterat i att Eon har satt upp en speciell sittplats för berguvar på kraftledningen. Prototypen är den första av sitt slag och med den hoppas man att berguvarna ska kunna sitta säkert på sina utkiksplatser.

– De jagar genom att sitta på stolparna och spana, sedan flyger de snabbt ner och tar sitt byte. I undersökningar med gps har man sett att de gärna flyttar sig från stolpe till stolpe under jakten.

Largunnar Nilsson från Berguvsgruppen i Tjust förklarar vidare att just kraftledningarna är ett stort hot mot berguven.

– Upp mot 40 procent av dödsfallen är på grund av att de flyger in i ledningar.

– Det är även ett problem för boende i området. När det händer så blir det kortslutning och strömavbrott, och det vill också undvika, säger Björn Persson, som är regional kommunikationschef på Eon.

Det finns nio arter av ugglor i Sverige. Kattugglan är den som är vanligast, medan berguven är den största. Berguven är en hotad art, den är rödlistad som sårbar och fridlyst sedan 1950.

I Västerviks kommun finns närmare 20 av de totalt 450 häckande paren i Sverige. 2021 blev berguven Västerviks kommunfågel, eftersom det är en av de berguvstätaste kommunerna.

undefined
Berguvssäkringen på kraftledningsstolpen utanför Gamleby. Pinnen är till för att berguven ska kunna landa tryggt. Piggarna till vänster på pinnen är för att den inte ska vilja landa för nära strömförande delar.
undefined
Kent Gullquist, Berguvsgruppen i Tjust, Joakim Sandvik, underhållsinjengör Eon, Björn Persson regional kommunikationschef Eon, Larsgunnar Nilsson, Berguvsgruppen i Tjust
undefined
En berguv som dött med en hare i klorna efter att ha kommit emot oisolerade delar på en kraftledningsstolpe.
undefined
Eon monterar berguvsskyddet på kraftledningsstolpen.
undefined
Larsgunnar Nilsson, Berguvsgruppen i Tjust
undefined
Kent Gullquist, Berguvsgruppen i Tjust
undefined
Berguv, hona.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!