Så gick det sen
– Kommunen gjorde en ganska så stor insats. Det är ju ett delat ansvar mellan fastighetsägare och kommun, men vi tvekade inte utan byggde mycket vallar, säger kommunens samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson och berättar att fakturan hamnade på närmare 300 000 kronor.
I dagsläget finns det ingen färdig lösning för att hantera översvämningsrisken i de låglänta delarna nära Gamlebyviken i Gamleby på ett mer beständigt sätt.
Kommunen har precis inlett ett samarbete med Statens geotekniska institut, SGI, som ska hjälpa kommunen med att upphandla en större geoteknisk undersökning.
– Geotekniken i hamnområdet och översvämningsproblematiken hänger intimt ihop, säger Daniel Niklasson som menar att områdets geotekniska förutsättningar måste utredas först.
– Sen går vi vidare med översvämningsproblematiken. Vi får se utredningsarbetet som ett paket.
Daniel Niklasson berättar att det kommer att krävas flera kompletterande geotekniska undersökningar, väldigt mycket experthjälp samt flera olika förslag innan ett beslut kan tas. Han uppskattar att arbetet kommer att ta ett till två år.
Redan i dag finns skyddsvallar som skyddar fastigheter mot Gamlebyvikens vatten. Men Daniel Niklasson menar att det inte går att bygga permanenta vallar överallt.
– En vallkonstruktion kan skydda för det ena, men vara katastrofal om vattnet kommer från det andra hållet, säger han.