Oljedepåns "staket" lånas in vid nya översvämningar

Räddningstjänsten i Västerviks kommun är väl rustad för att klara av översvämningar. Det menar verksamhetschefen Peter Helge.

Depåchefen Gunnar Karlsson bär ut översvämningsbarriärerna från förrådet.

Depåchefen Gunnar Karlsson bär ut översvämningsbarriärerna från förrådet.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2020-09-19 08:00

Så gick det sen

I vissa kommuner används sandsäckar vid översvämning, men användandet av sandsäckar är på väg bort, menar Peter Helge, verksamhetschef för räddningstjänsten i Västerviks kommun.

– I stället kan man fälla upp "staket" som man sätter ihop och de staketen lägger man plast på så att det blir en vattentät barriär. Det är mycket effektivare än sandsäckar, säger Peter Helge.

Han berättar att räddningstjänsten har möjlighet att låna översvämningsbarriärer från OKQ8:s oljedepå som ligger på Lucerna. Vi bestämmer oss för att ses ute vid depån för att titta närmare på barriärerna.

Några dagar senare träffas vi på parkeringen utanför oljedepån. Innanför grindarna finns ett förråd där utrustningen förvaras. Totalt finns det utrustning för en 100 meter lång barriär och det finns även en pump som klarar av att pumpa upp 50 kubik i timmen.

Depåchefen Gunnar Karlsson och räddningstjänsten Peter Helge bär ut segment av "aluminiumstaket" som fogas samman och som sedan täcks av plast. 

– Vi har ett lagkrav på oss som säger att vi ska kunna ta hand om våra egna föroreningar, men vi hoppas att vi aldrig behöver använda utrustningen själva, säger depåchefen Gunnar Karlsson.

Räddningstjänsten har möjlighet att hämta utrustningen när den behövs och Peter Helge anser att det i dagsläget inte finns något behov av att köpa egen utrustning. Samtidigt tillägger han att om det blir så att översvämningar på en meter blir det nya normalläget, då kanske det krävs kompletteringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!