Fredrik Andersson har ett ekologiskt lantbruk med totalt 600 nötkreatur, varav 200 kor, på Häckenstad, Gamleby. Han har drivit gården sedan 2006.
Två år efter övertagandet ställde han om åkermarken till ekologisk produktion och året efter gick djurhållningen samma väg.
Han är självförsörjande på foder, men all spannmål går åt till de egna djuren, så det blir inget över att sälja.
I ett pressmeddelande från Jordbruksverket kan man läsa att andelen svenskt kött av den totala förbrukningen fortsätter att öka. Det gäller samtliga köttslag.
För nötkött är nu 52 procent av konsumtionen svenskt kött, och för gris nästan 73.
– Det är positivt. Folk har väl blivit mer medvetna om vad de stoppar i magen, säger Fredrik Andersson.
I måndags kom nyheten att regeringen satsar 175 miljoner kronor under en treårsperiod, för att täcka de merkostnader som uppstår när lantbrukare ställer om till ekologisk produktion.
En omställning kan kräva större investeringar. Att gå över till ett helt nytt produktionssätt och en ny marknad kan även innebära risker. Dessutom är det först efter två års karenstid som bönderna kan sälja sina produkter som ekologiskt certifierade.
Fredrik Andersson är kluven till den här typen av stöd. Helst skulle han vilja att marknaden fick reglera detta själv, genom att konsumenterna betalar.
– Det hade känts betydligt bättre. Men det är ju många gånger plånboken som styr, när man handlar mat.