– Vi har gett förvaltningen i uppdrag att delta i auktionen och förvärva fastigheten, och uppdraget ligger kvar, säger Nilsson.
Kronofogdemyndigheten kan inte berätta varför auktionen tidigare ställdes in, med hänvisning till sekretess. Enligt Dan Nilsson ska det röra sig om formaliafel i Kronofogdens handläggning.
Västerviks kommun arbetar med geotekniska undersökningar, och fastigheten kommer ingå i en fördjupad stabiliseringsutredning, eftersom marken kring hamnen är drabbad av sättningar och jordskred.
– Det kommer krävas en hel del insatser beroende på vad vi kommer fram till i undersökningen. Ett spår som vi tagit höjd för är att inarbeta rivningskostnaden i kommande årsbudget, säger Nilsson.
Hamnområdet har pekats ut som ett riksintresse av Riksantikvarieämbetet, och i kommunens kulturmiljöinventering ligger silon inom ett kärnområde. ”Miljön i hamnen domineras av den höga siloanläggningen, byggd i två etapper under efterkrigstiden och idag ett landmärke för Gamleby. Här finns även flera äldre industribyggnader. /.../ Sammantaget är byggnaderna från olika tider viktiga för hamnens karaktär.”, står det i kulturmiljöinventeringen.
Påverkar kulturvärdena budgivningen, eller planerna?
– Det är inget som påverkar köpet. Det stora hotet är att marken är instabil i området, och är det riktigt illa är det nog bättre att vi plockar ner den, men det är såna intressen vi får väga mot varandra, säger Nilsson.